Новини

Търновски деца се върнаха с отличия от музикален конкурс в Трявна

ОСЕМГОДИШНАТА ВАЯНА НИКОЛОВА И ДЕСЕТГОДИШНАТА ЙОАНА ЕНЧЕВА СПЕЧЕЛИХА ЗЛАТНИ МЕДАЛИ ОТ ПЪРВИЯ МЕЖДУНАРОДЕН МУЗИКАЛЕН КОНКУРС ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛИ, който се проведе в рамките на „Трявна артфестивал 2019“. Двете са цигуларки и са се състезавали в първа възрастова група в музикалното състезание с ученици на Благородна Танева, един от най-известните музикални педагози в страната, което прави златните им отличия още по-ценни.
Още една цигуларка от Велико Търново – Ния Игнатова, е с отличие от конкурса. Тя се е преборила за трета награда в трета възрастова група. А сред пианистите, които са били и най-многобройната състезателна група, Мария Магдалена Любенова има поощрение.
Освен конкурс по време на „Трявна артфестивал“, са били организирани и няколко майсторски класа. В класа по цигулка, който е бил воден от Христофор Маринов, са се включили Ния Игнатова, Исидора Иванова и Константин Николов, който само преди месец спечели един от специалните инструменти на проф. Минчо Минчев след отличното си представяне в състезанието „Цигулките на Минчо Минчев“ по време на фестивала „Варненско лято“. Константин, който е бил и най-малкият участник в майсторския клас при цигуларите, е свирил по време на всички уроци и на концерта след това с тази специална цигулка.
Всички търновчета, които са участвали в майсторските класове във фестивала и в конкурсната програма, са възпитаници на Музикалната школа към Младежкия дом в старата столица. Ваяна и Йоана учат цигулка при концертмайстора на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ Милена Байнова. Константин и Ния са ученици на Елка Станева в школата, а Мария-Магдалена учи пиано при Мария Добрева. Малките цигулари работят и с корепетитора Роза Стоева, която им е акомпанирала и по време на конкурса.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *