За седма година стягат феста на доматите и чушките в Павел

За поредна 7 година в Павел подготвят „ПАВЕЛ ФЕСТ“, съобщи кметицата Анка Личева. Идеята и организацията са на кметството, народното читалище „Изгрев-1900“ и клуба на пенсионера, които винаги имат въображение за нещо различно всяка година. Фестивалът на доматите, чушките и традиционните храни придава не само кулинарен вкус на събитието, но в него участват певчевски и танцови таланти и се претворяват народни обичаи и традиции.

Тази година фестът ще бъде на 24 август и се очаква с нетърпение, защото много хора от близо и далеч се срещат, поясни още кметицата.

Празникът протича с подреждане на щандове, изпълнени с плодовете на селския труд, с примамващи традиционни ястия от съответния регион, надпревара за най-голям зеленчук – домат, чушка, патладжан и… естествено, в този ден се приготвя и показно лютеница. Конкурсен характер имат и представените домашно приготвени лютеници, където жури определя най-добрата. В предишния „ПАВЕЛ ФЕСТ“ се акцентираше на домашно приготвените сладка и конфитюри, тази година ще се демонстрират различни видове туршии и зимнини, както и ще бъде издадена брошура с автентични рецепти на подобни видове ястия, туршии и др. от Павел и района. Местни производители на сирене, кашкавал, пчелен мед, чеверме и др. ще предлагат своите продукти.

В този ден участват много самодейци от общините Полски Тръмбеш, Свищов, Велико Търново, Бяла и други. В предишните издания на „ПАВЕЛ ФЕСТ“ са гостували Ути Бъчваров, Иван Звездев, Гуна Иванова, Иван Дяков и не на последно място – Нелина. Тази година в центъра хорото ще се извие под песните на обичаните Ива и Велислава Костадинови – внучките на Гуна Иванова.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *