Томичовият псалтир след 600 години се връща за месец и половина у дома

Средновековната реликва ще бъде показана във В. Търново благодарение на народния представител от БСП Валентин Ламбев

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЩЕ БЪДЕ ПЪРВИЯТ ГРАД, В КОЙТО ЩЕ БЪДЕ ПОКАЗАН УНИКАЛНИЯТ ТОМИЧОВ ПСАЛТИР. Средновековната книга, създадена в Килифаревския манастир през 1359 – 1360 г., се съхранява повече от век в Държавния исторически музей в Москва и до момента никога не е напускала Русия. Томичовият псалтир е една от трите илюстровани хроники, признати за истински произведения на изкуството и оцелели след падането на Търново под турска власт. Другите две уникални книги са Лондонското четвероевангелие и Ватиканският препис на Манасиевата хроника.

След много интензивни преговори народният представител от БСП Валентин Ламбев вече е успял да договори гостуването на Томичовия псалтир във Велико Търново. Той искрено се надява, че на 22 септември, когато Търново става център на честванията на Независимостта, книгата ще бъде изложена в Регионалния исторически музей.

„Вече сме на етап, в който остана Министерството на културата да уточни междудържавните правила за транспортиране, застраховане, охраняване и опазване на светинята. Скоростта на тези уточняващи подробности зависи от нас и се надявам министър Боил Банов да успее да се справи с времето, за да можем на 22 септември да се радваме на тази уникална книга“, обяснява Валентин Ламбев.

Той се заел с идеята си да върне поне за малко у дома Томичовия псалтир преди около година. Оттогава до днес той работи заедно с Национално движение „Русофили“, със заместник-председателя на парламента Явор Нотев и с шефа на парламентарната група за приятелство между България и Русия Антон Кутев. Заедно с тях Валентин Ламбев вече е бил в Русия, за да се срещне с директора на Държавния исторически музей и да получи уверението му, че средновековната книга ще излезе от трезора на музея, за да гостува в България. Съгласието си е дало вече и Министерството на културата в Русия.

ТОМИЧОВИЯТ ПСАЛТИР Е ЧАСТНА МОЛИТВЕНА КНИГА, СЪЗДАДЕНА НЯКЪДЕ ОКОЛО 1360 Г. В СТАРИЯ КИЛИФАРЕВИСКИ МАНАСТИР. Днес този манастир е в окаяно състояние, но някога е бил център на книжовна школа, разказва проф. Димитър Кенанов, преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и специалист по стара българска литература.

Псалтирът е изработен на хартия и съдържа 301 листа, илюстриран е със 109 великолепни миниатюри. За разлика от Лондонското евангелие и Манасиевата хроника, които са създадени по лична поръчка на цар Иван Александър, при псалтира на Томич липсват каквито и да било белези, които да сочат за пряка поръчка на царя. Това обаче не означава, че Иван Александър не е участвал косвено в изработването и на този ръкопис.

„Някога Иван Александър е бил близък с Теодосий Търновски и е подкрепял книжовниците. Освен това анализът на хартията и тематичната насоченост на миниатюрите води до значимо исихастко монашеско средище, разположено близо до столицата Търново. На една от илюстрациите се виждат образите на монаси и певци, единият от които има типичното болярско облекло“, уточнява проф. Кенанов. И допълва, че всички изследвачи на този уникален писмен паметник го свързват с Килифаревския манастир на Теодосий Търновски. Този религиозен и книжовен център е бил създаден през 1350 г. и много бързо се превръща в пряк съперник на столицата Търново. Проф. Аксиния Джурова е най-яркият и дългогодишен изследовател на псалтира на Томич. Тя е публикувала всички свои открития, свързани със средновековната книга, в двутомник.

ТОМИЧОВИЯТ ПСАЛТИР Е СПАСЕН, КАТО Е ИЗНЕСЕН ОТ ТЪРНОВО СЛЕД ПАДАНЕТО НА ГРАДА ПОД ТУРСКА ВЛАСТ. От тук книгата влиза в Молдова, заедно с всички останали оцелели писмени паметници на духовната ни култура по онова време. След това псалтирът се съхранява в манастира „Св. Павел“ в Атон. Малко преди манастирът да изгори при пожар, някой някак спасява отново Томичовия псалтир, заедно с Лондонското четвероевангелие и Манасиевата хроника. После следите на книгата са проследени в Македония, където дълго време пластирът е бил пазен от професора в Белградския университет Сима Новакович Томич, затова и остава в историята с името Томичов псалтир. После попада в Русия, където се съхранява и до днес. Учените нямат представа как книгата се е озовала в ръцете на проф. Томич, нито пък как след това влиза в Държавния исторически музей в Русия. Известно е само, че Сима Томич е бил командирован от Сръбската академия на науките в областта Македония на тогавашната Османска империя, както и това, че този учен никога не изневерява на себе си и не се опитва да подменя фактите и историята на тази книга. Другият известен факт е, че от 1902 г., когато книгата е предадена за съхранение в Руския държавен исторически музей, до този момент тя не е напускала хранилището, в което се пази.

„Томичовият псалтир е произведение на словесното и изобразителното изкуството. Съдържа великолепни химнографски текстове и изключителни илюстрации, които съперничат дори и на тези в Лондонското четвероевангелие“, категоричен е проф. Димитър Кенанов. А Валентин Ламбев допълва, че в България книгата ще остане три месеца. Месец и половина ще бъде във Велико Търново, след това още месец и половина ще бъде изложена в Археологическия музей в София.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

 

 

loading...

3 коментара за “Томичовият псалтир след 600 години се връща за месец и половина у дома

 • 12.08.2019 в 16:04
  Permalink

  Хахаха, БСП, пряка наследница на БКП, която без КПСС и червената армия отдавна щеше да е в историята се загрижила за съкровище на църквата, която отричаше през годините на едноличното си управление. И щом е така загрижен и добър в преговорите другарят, защо не убеди съхранителите да върнат на България Томичовият псалтир.

  Отговор
 • 13.08.2019 в 16:06
  Permalink

  “Комунисти убиват отец Тодор от Дебелец, за да му задигнат златния кръст” – цитирам ваша статия и няма нужда да коментирам!!!

  Отговор
 • 13.08.2019 в 16:52
  Permalink

  Колко трябва да си предубеден и задръстен,за да направиш такъв коментар…Жалко…

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *