Американският мултимилионер Едмънд Бек започна възстановяването на Стамболовия хан, строен от Колю Фичето

АМЕРИКАНСКИЯТ МУЛТИМИЛИОНЕР И МЕЦЕНАТ ЕДМЪНД БЕК ЗАПОЧНА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ЕДНА ОТ НАЙ-ИНТЕРЕСНИТЕ СГРАДИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, свързана и с националната ни история. През миналата седмица той бе в града ни, за да потвърди инвестицията и уговори детайлите по обновлението. Прочутият някога Стамболов хан е правен от Колю Фичето през 40-те години на ХІХ в. за бащата и чичото на Стефан Стамболов. От 1981 година сградата е в руини, след като е пометена от пожар. Преди два месеца Бек, който е носител на наградата „Велико Търново“, след като възстанови няколко знакови сгради, включително и хана „Хаджи Николи“, закупи руините от предприемача Хилендар Тодоров. В момента строителни екипи разчистват останките, след което ханът ще бъде възстановен по автентичен вид. Проектът, щателно съгласуван с Института за културно-историческо наследство, е на арх. Драгомир Йосифов. Планирано е изграждането освен на сградата и на вътрешния двор с градина, както и на подземен паркинг. Някога ханът е бил в съседство с най-оживения търговски площад по това време в града – „Баждарлък“. Ханът бил на три етажа и разположен на две улици, имал 18 стаи и голям салон. В него работели майстори абаджии и терзии. Първият етаж се намирал на главната улица – тук били дюкяните, а на втория и третия етаж били стаите, в които се трудели занаятчиите. Няколко стаи били за нощуване. Имало и гостилница.

През 1853 г. капитан Дядо Никола бил майстор терзия в хана и подготвил въстание, което избухнало през 1856 г. След Освобождението занаятчиите живеели на горния етаж, а работели на първия. Така било до 1915 г., когато Евангелската църква купила от Стамболовата фамилия хана и той станал първият евангелски център у нас с детско неделно училище и помещение за обучение на църковни кадри. В лявото крило се помещавала черквата, а в останалите помещения бил пасторският дом.

През 1949 г., малко преди общежитието да бъде превърнато в жилфонд, пред черквата били изгорени всичките й книги и органът, на който свирели. През 1968 г. Общинският съвет на Велико Търново купил сградата и дал стаите под наем. Обявили я за паметник на културата. Впоследствие обаче Община Велико Търново се оказа съсобственик на руините с близо 20 реститути, които Хилендар Тодоров издири по целия свят и изкупи дяловете им. Впоследствие той плати и на самата Община 230 хил. евро за дяловете й и стана едноличен собственик. Впоследствие Хилендар прецени, че г-н Бек би се погрижил добре за обекта, и му го прехвърли.

ЛЮБОПИТНА ПОДРОБНОСТ Е, ЧЕ ПРОЕКТЪТ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ В ГОЛЯМА СТЕПЕН Е БАЗИРАН И НА СТАРИННИ ФОТОГРАФИИ НА ХАНА. За да бъде направен в същия вид, както някога, архитект Йосифов е използвал и снимки на сградата, правени буквално дни преди да стане пожарът в нея през 1981 г.

“Ще възстановим хана в автентичен вид, има запазени фотоси и планове. Проектирането е възложено на арх. Драгомир Йосифов и неговия екип, които са водещи в сферата на културното ни наследство. Компромис с визията и предназначението на сградата няма да се правят, а както хан “Хаджи Николи”, така и Стамболовият хан трябва да са гордости за града”, коментира Любо Марков, който представлява Едмънд Бек у нас.

Стилян НАЙДЕНОВ

 

 

 

loading...

5 коментара за “Американският мултимилионер Едмънд Бек започна възстановяването на Стамболовия хан, строен от Колю Фичето

 • 13.08.2019 в 10:43
  Permalink

  Много се радвам ,че хана ще бъде възстановен в автентичния си вид.

  Отговор
 • 13.08.2019 в 14:48
  Permalink

  Една чудесна новина. Радвам се . Чакаме с нетърпение резултатът. Този Човек е безценен за Велико Търново. Благословен да бъде.

  Отговор
 • 13.08.2019 в 14:59
  Permalink

  Е как така “….Хилендар прецени, че господин Бек би се погрижил добре за обекта, и му го прехвърли”/ ,край на цитата. То да не е топка, че да си я прехвърлят.Най-вероятно това е било “инвестиционното намерение” на г-н Тодоров.

  Отговор
 • 14.08.2019 в 13:20
  Permalink

  Do kude stignahme ! Chuzhdenci da se grizhat za kulturnoto mi nasledstvo ! Shtoto durzhava nqma !!

  Отговор
 • 14.08.2019 в 23:17
  Permalink

  Докъде я докараха българските политици? Американец да милее за българското .

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *