Климатичните промени ще доведат до световен недостиг на бира

Глобалното повишаване на температурите не само ще застраши сигурността на човечеството, но и ще засегне храната и напитките ни.

През последните години учените откриха нова връзка между очакваната климатична промяна и консумацията на популярни храни и напитки като виното и кафето. А сега ново изследване, проведено от екип от учени на университета в Източна Англия, си е поставило за цел да отговори на въпроса „Какво ще се случи с бирената индустрия утре, ако прогнозираните засушавания и жеги станат факт?“

При най-тежките климатични промени резултатите сочат, че световното потребление на бира би намаляло с 16% или с 29 милиарда литра, което е приблизително равно на общото годишно потребление на бира в САЩ, а цените на бирата биха се повишили средно с два пъти. Дори при по-малко тежки екстремни събития потреблението на бира намалява с 4%, а цените се повишават с 15%.

Проблемът в този сценарий ще бъде с осигуряването на суривините, а не, разбира се, с намаляване на търсенето на продукта. Засушаването и жегите ще причинят глобално намаляване на добивите от хмел.

„Климатичните промени може да не засегнат хляба ни, но ще се отразят на бирата,“ казва Дабо Гуан от университета „Цинхуа“, участвал в изследването. Той има предвид страните с повече възможности от много развиващи се икономики и според него докладът е насочен именно към богатите държави, смятащи, че климатичните промени не се отнасят за тях. „Опитваме се да обърнем внимание на факта, че изменението на климата ще повлияе на начина на живот дори в индустриализираните страни, където населението е защитено от най-опасните ефекти, които подобна промяна може да причини“, коментира още той.

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.