79 четения

Три сгради между 10 и 15 етажа вдигат в покрайнините на Велико Търново

Пропадна строежът на 20-етажен небостъргач

 

ТРИ СГРАДИ МЕЖДУ 10 И 15 ЕТАЖА СЕ СТРОЯТ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО В МОМЕНТА. СПОРЕД ЗАПОЗНАТИ ОБАЧЕ Е ОТПАДНАЛ ОКОНЧАТЕЛНО вариантът за изграждане на първия 20-етажен комплекс на мястото на Сечената скала на ул. „Мармарлийска“. Идеята бе на предприемача Младен Милков, който бе наел даже хеликоптер, за да установи котата на бъдещия билдинг и най-панорамната точка с изглед към Царевец. Така беше определена и височина от близо 60 метра. Впоследствие обаче идеята отпада след проблемите на бизнесмена.

Своеобразни небостъргачи обаче ще посрещат гостите на града край западния вход на старата столица. В момента част от тях се правят. „Има зони, в които е позволено високото строителство, и още през социализма тук са правени блокове на по 16 етажа. Става дума за крайни райони, докато в централната част и особено в старата подобна височинност е недопустима”, коментира главният архитект на старата столица Николай Малаков.

10-ЕТАЖЕН БИЗНЕС ЦЕНТЪР С ТРИ ЕТАЖА ПОДЗЕМЕН ПАРКИНГ В МОМЕНТА ПРАВЯТ НА ЗАПАДНИЯ ПЪТЕН ВЪЗЕЛ. Инвеститор е компанията „Бизнес център ВТ“ ЕООД, свързана със съсобствениците на предприятието за опаковки „Екстрапак“. Проектът е един от най-мащабните в региона за последните години и по неофициална информация заедно със строителството, оборудването и закупуването на имота ще глътне близо 20 млн. лв., разбра „Борба“. Само преди броени дни инвеститорите купуват и намиращия се отсреща терен в близост до мола с намерение да направят и огромен паркинг.

Небостъргачът им ще е разположен на мястото на бившата база на Съюза на българските автомобилисти, точно на главния път за София. Както „Борба“ първа съобщи, инвеститорите закупиха още миналата година земите и събориха старите сгради, за да подготвят новото строителство. Бизнес центърът ще има впечатляващата площ от над 30 хил. кв. метра подземна и надземна част, а височината му ще позволява уникална панорама. Сградата ще има и обширен паркинг, включително и под земята, с 219 места. Проектирана е от екипа на арх. Иво Петров от София.

ОСВЕН ОФИСИ И КОНФЕРЕНТНИ ЗАЛИ ТУК Е ПРЕДВИДЕН И ПОКРИТ ПЛУВЕН БАСЕЙН, заведения и ресторанти, както и множество други търговски обекти.

Бизнес центърът се простира на площ от 10 дка. В съседство наскоро голям център за гуми пък направи компанията „Примекс“.

Любопитна подробност е, че един от съсобствениците на „Екстрапак“ Ивайло Пенчев, който държи и компанията „Уолтопия“, има база в „София тех парк“ и на няколко пъти остро разкритикува ръководството на столичния парк. Според запознати бъдещият тех парк в старата столица ще подпомага научноизследователска дейност и иновационни проекти.

10-ЕТАЖЕН КОМПЛЕКС НА „БЕЛЯКОВСКО ШОСЕ“ ЗАВЪРШВА И ПРЕДПРИЕМАЧЪТ ИЛИЯ ИЛИЕВ. В него ще има търговски площи, подземен паркинг и хотелска част. Кокетната сграда е в подножието на също правения от него миниквартал „Слънчев дом“.

Блок с височина до 30 метра и почти 15 етажа започва в близост, в района на бившия КЕЧ (квартирно-експлоатационни части), и предприемачът Стоян Стоянов. Проектът е на арх. Матей Савов.

С. МАРИНОВ

9 коментара за “Три сгради между 10 и 15 етажа вдигат в покрайнините на Велико Търново

 • 13.08.2019 в 12:27
  Permalink

  в ада да горят тия дето допуснаха презастрояването на града!

  Отговор
 • 13.08.2019 в 13:49
  Permalink

  Щеше да е смешно ако не беше жалко да се нарича „кокетна сграда“ този цирей точно до бензиностанция. Както обикновено предприемачът е подсигурил достатъчно места за паркиране, както за собствениците, така и за гостите на „кокетната“ 10 етажна сграда. Като следваща стъпка на строителните предприемачи в града очаквам да застроят зелената разделителна ивица на бул. България под НВУ. Естествено и там ще има паркоместа в изобилие…

  Отговор
  • 13.08.2019 в 15:05
   Permalink

   А при първоначалната информация пишеха за 7-8 етажа.Ама в процеса на строителство май се размножават етажите.

   Отговор
 • 13.08.2019 в 14:26
  Permalink

  Този нашия загубен кмет (силно се надявам това да му е последния мандат) да почва да разширява града настрани, а не по кварталите и по централната част. Града трябва да се разширява!

  Отговор
 • 13.08.2019 в 15:16
  Permalink

  Разбиха улиците с тез камиони да вървят за да си строят и прибират парите, а хората да газят кал и да карат по дупки след това….кел ти файда за всичко

  Отговор
 • 13.08.2019 в 15:36
  Permalink

  Въздух няма вече в града! Не се наядоха строители и администрация!

  Отговор
 • 13.08.2019 в 16:14
  Permalink

  Това вече не е град, а “гъз до гъз“ блокове и „бизнес сгради“!
  Кой идиот си дава парите за апартамент, който от всички страни гледа към други апартаменти и няма въздух! Истината е в къщичка в покрайнините или околните села….

  Отговор
 • 13.08.2019 в 19:19
  Permalink

  ТРЯБВА МН ФАНТАЗИЯ ДА НАРЕЧЕШ ТОЯ КЮТЮК ,,КОКЕТНА СГРАДА „

  Отговор
 • 13.08.2019 в 22:06
  Permalink

  Това четириъгълнато на Беляковско шосе ще има ли тротоар? Или директно от входа обитателите ще слизат в крайната дясна лента. Още от сега изглежда нелепо. После за по-кокетно сигурно ще го боядисат в любимата на търновските строители комбинация „наситено оранжево (фасада) и бледо розово (тераси)“. Кмете, спиш ли?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *