55 четения

Бурканите със свинско месо за зимата трябва да се варят два пъти

Стопаните, които бяха принудени да заколят прасетата си през август като мярка срещу възпирането на болестта африканска чума, следва да бъдат много внимателни по отношение съхранението на месото. Консервирането на свинско през лятото създава предпоставки за развитието на вредни бактерии, причинители на заболяване, опасно за човека.

„Горещото време благоприятства бактериите и ако не се спазва добра хигиена при термичната обработка, съществува риск от ботулизъм при консумацията на месото след това. Тези бактерии се образуват в безкислородни условия и бурканите са добро място за тях. По тази причина бурканите трябва да се варят дълго време, а три дни по-късно трябва да се изварят втори път“, информира Тодор Катранджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Той съветва още в промеждутъка на варенето консервите да се оставят на температура около 30 градуса, за да може след това, при повторната обработка, бактериите по-лесно да бъдат унищожени.

Ако има буркан с надута капачка, месото не бива да се консумира, а да се изхвърли. Когато пък дойде време за употреба на свинското, то задължително трябва да премине за трети път термична обработка – пържене, печене или варене.

Неспазването на препоръките може да доведе до заразяване с ботулизъм. Симптомите на болестта са гадене, повръщане, диария, затова лесно може да бъде объркано от лекарите с грип. С прогресиране на болестта се проявяват неврологични усложнения и да се стигне до парализа на мускулите на врата и горните крайници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *