Ново село и Балван на бунт срещу ВиК, при 40-градусови жеги с дни нямат вода

Местните се организират да блокират водната компания, срещу която имат тежки обвинения

 

В БЛИЗО 40-ГРАДУСОВИТЕ ЖЕГИ НАД 1000 ПОСТОЯННИ ЖИТЕЛИ И ВРЕМЕННО ПРЕБИВАВАЩИ В НОВО СЕЛО И БАЛВАН седят с дни на сухо. В момента тече организация за гражданско неподчинение пред административната сграда на „ВиК Йовковци“ във Велико Търново, в което се включват и кметовете, информира управникът на Ново село Христо Христов. „Организацията на ВиК е ужасяваща. Оплакват се, че нямало хора, един човек им отговаря за няколко населени места. Подозренията, че нарочно пускат по-малко налягане и дебит, за да не стават аварии, та после да се налага да ги ремонтират, са логични и основателни, но не устройват никого“, обобщи Христов. От името на новоселчани вчера той депозира официално писмо до водната компания с конкретни искания. Ако бедстващите без вода хора не получат адекватни обяснения, ще предприемат крайната мярка.

„Заради високите цени на водата през последните години значителна част от гражданите инвестираха и поливат градините си от кладенци, хидрофорни помпи и съоръжения, дори някои от тях возят цистерни с вода от собствени водоизточници в населеното място.

Във връзка с горното масовото поливане на градини категорично следва да не се употребява като оправдание за недостига на дебит. Проблемът е в невъзможността Ви за навременна доставка на необходимите количества вода“, пише в писмото, адресирано до управителя на „ВиК Йовковци“ Димитър Владов.

Последният случай, заради който районът е без вода, е от края на миналата седмица, когато в една от помпените станции е откраднато маслото. „Не за пръв път се краде така, но не вземат мерки. Въпрос на мениджърски подход е, както и осигуряването на достойни възнаграждения и наличието на екипи“, негодуват в Ново село.

СПОРЕД ЕКСПЕРТИ ЗАХРАНВАНЕТО НА СЕЛОТО И НА СЪСЕДНОТО БАЛВАН С ПИТЕЙНА ВОДА ИДВА ПО ТРАСЕ ОТ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ КВАРТАЛ „Колю Фичето“. С помпи водата се доставя до точка в Балван, откъдето слиза и пак се изпомпва и до Ново село. Тук са базирани две станции – долна и горна, но дебитът към тях е нищожен или даже липсва. Освен увеличената консумация, която се дължи на големия брой жители и временно пребиваващи, причина за липсата на вода са и пробивите по системата.

В писмото до управителя на ВиК хората настояват за конкретни отговори на следните въпроси:

  • „След като не за пръв път се краде маслото от помпена станция с. Момин сбор, предприе ли ВиК през годините някакви охранителни мерки и какви? Потърси ли ВиК съдействие от органите на МВР за случаите на кражби (посочете входящи номера на заявления)?
  • Какви са по размер загубите на вода по водопроводната мрежа от подстанция „Триъгълника“ гр. Велико Търново до резервоарите в с. Ново село? Какво е съотношението между тези загуби и общите загуби на „ВиК Йовковци“?”
  • Съществуват ли установени пробиви по тръбопровода от Велико Търново – Ново село, които не успявате да отстраните, е другият въпрос, на който чакат отговор новоселчани и балванчани.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *