4 четения

По обвинение на Районна прокуратура – Велико Търново, осъдиха рецидивист за телефонна измама

След внесен в съда от Районна прокуратура – Велико Търново обвинителен акт и постигнато в съдебна фаза споразумение,  осъдиха  рецидивист за извършена телефонна измама, на наказание от  две години и шест месеца лишаване от свобода при строг режим. Обвиняемият е с наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ и в момента се намира в Затвора в гр. Ловеч.

Я.Н. е осъден за това, че на 15.12.2018 г. в гр. Велико Търново в съучастие като извършител с А. П. – помагач, представяйки се за длъжностно лице – служител на МВР, с цел да набави за себе си и за А.П. имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение у Д. Н., че трябва да съдейства на органите на МВР за залавяне на престъпник, занимаващ се с телефонни измами, като за целта е необходимо да остави всичките си пари в торба пред входната врата на къщата си, и с това ѝ причинил имотна вреда в размер на 6 780 лева, като измамата представлява опасен рецидив престъпление по чл. 211, вр. чл. 210, вр. чл. 209, вр. чл. 20, вр. чл. 29 от НК.

 

Обвиняемият е известен на органите на МВР във връзка със серия от телефонни измами, като е осъждан многократно. След излизането си от затвора се свързал с А. П. и му предложил да го ползва за „муле“, като му посочва по телефона на кой адрес да отиде, за да вземе оставените от измамените лица пакети с пари и ценности. Обвиняемият провеждал разговорите с пострадалите от територията на Румъния, от където закупувал предплатени сим-карти на румънски оператори. На 14.12.2018 г. Я.Н. от румънска сим-карта дал указания на А.П. да отиде в гр. В. Търново. На следващият ден набирайки произволни номера в гр. В. Търново от румънска сим-карта, обвиняемият набрал номера на пострадалата, като успял да я заблуди, че е служител на криминална полиция и я убедил, че трябва да им съдейства, като сложи всичките си пари, скъпоценности и злато в торбичка и я изнесе пред входната врата. Веднага след това отново набрал номера ѝ, представил се за лекар и ѝ казал, че синът ѝ си е счупил крака и че трябва да му даде сумата от 29 800 лв. за лечението му, започнал да я заплашва и обижда. Секунди по-късно отново ѝ се обадил – този път като полицая, с когото говорила преди това. Пострадалата му разказала какво се е случило и му се доверила, като изпълнила указанията му да събере всичките си спестявания и да ги остави пред външната врата на дома си, убедена, че съдейства на полицията. Междувременно от друга сим-карта обвиняемият казал на А.П. от къде да вземе парите.

Споразумението има последици на влязла в сила присъда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!