32 четения

С трима почетни граждани Стражица отбелязва половин век от обявяването си за град

ТРИМА СА НОВИТЕ ПОЧЕТНИ ГРАЖДАНИ НА СТРАЖИЦА ТАЗИ ГОДИНА. ТЕ ЩЕ БЪДАТ ОФИЦИАЛНО ПРЕДСТАВЕНИ ДНЕС, КОГАТО Стражица празнува 50 години от обявяването си за град. Димитрина Станчева, Атанас Костов и Димитър Димитров (посмъртно) са избраните да получат високата чест, се казва в решението на Общинския съвет.

За цялостен принос в развитието на Стражица и общината е удостоена със званието „Почетен гражданин“ Димитрина Станчева, дългогодишен секретар на Изпълнителния комитет на Общинския народен съвет в Стражица и председател на Общинска служба „Земеделие и гори”. След разрушителното земетресение от декември 1986 г. участва в кризисния щаб и работи за осигуряването на временни жилища за хората, останали без дом, се казва в мотивацията за награждаването й. За постигнатите тогава резултати получава златен орден на труда и почивка в Полша.

През 1991 г. е избрана за заместник-председател на временния ИК на Общинския съвет, от ноември 1993 г. е секретар в Общинската поземлена комисия в Стражица, по-късно оглавява службата и работи там до 2002 г., когато се пенсионира.

За цялостен принос в културното развитие на града и общината с титлата „Почетен гражданин“ е удостоен Атанас Костов, когото в Стражица наричат Човека – художествена самодейност. Той е кореняк стражичанин и от 1993 г. работи като корепетитор в читалище „Развитие 1895“. Няколко години работи в Швейцария като музикант, а след завръщането си става художествен ръководител в читалището. Атанас Костов успява да направи ремонт на Летния театър в града, ръководи Женския народен хор, Мъжката вокална група, създател е на Вокална група за естрадни песни и на театрална трупа. Той е в началото на местната Школа по акордеон. От 2009 г. е председател на читалището, което преживява най-активните си и успешни години под негово ръководство.

Атанас Костов е автор на текста, музиката и аранжимента на песента „Стражица“, която през 2015 г. става химн на града. Той написва и най-тържествените песни на детските градини „Ангел Каралийчев“ и „Сава Цонев“. В началото на 2016 г. Атанас Костов създава и рокбандата Rock Evolution. Музикантите остават заедно три години и през това време се качват на една сцена със „Сигнал“, „Диана Експрес“, „Фанданго“ и „Кикимора“.

Атанас Коев и до днес е председател на читалище „Развитие“, където ръководи шест групи с над 60 самодейци в тях.

Димитър Димитров получава почетната титла посмъртно за цялостен принос в развитието на град Стражица и общината. Той също е роден в Стражица и до смъртта си живее в родния си град. Бил е директор на Завода за метални конструкции, който е и първият завод в града. Кмет е на Стражица от 1969 до 1972 г. и точно по време на неговото кметуване Стражица е обявена за град. Това го прави и първия градски кмет. По време на земетресението е председател на РПК и участва активно във възстановяването на общината.

Бил е председател на читалището, самодеец, участва в създаването на първата селска художествена галерия и провеждането на ежегодния международен пленер по живопис.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *