Отново се запали сметището в Свищов

ЗА ВТОРИ ПЪТ В ЕДНА СЕДМИЦА СВИЩОВ БЕ СИЛНО ЗАДИМЕН. Заради ниското атмосферно налягане горенето на сметището отново се възобнови в нощта на събота срещу неделя. Кметът на града Генчо Генчев информира, че всички институции, свързани с ликвидирането на инцидента, са впрегнали сили, за да угасят огъня. В борбата с бедствието през нощта се включиха служители на пожарната, полицията и с помощта на доброволци, земеделски кооперации и механизирана техника ситуацията бе овладяна.

По данни на стационарната станция на РИОСВ Велико Търново в крайдунавския град към 23:30 часа в събота няма превишения на нормите на качеството на въздуха и не била налице опасност за населението. Въпреки това миризмата над града бе много силна и неприятна.

Генчев използва личния си Фейсбук профил, за да препоръча на съгражданите си като превантивна мярка през нощта да спят на затворени прозорци.

„Благодаря на онези граждани, които не се поколебаха да оставят домовете си и дойдоха да окажат доброволна помощ. На всички, които се опитват да извлекат политическа облага от създалата се ситуация, искам да кажа, че сметището не е моя лична собственост и аз не съм го запалил, за да тровя гражданите, най-малкото дишам същия въздух, както и моето дете, което е астматик. Дали изобщо е запалено умишлено от някого, следва да изяснят специализираните органи“, заяви градоначалникът.

Той определи създалата се ситуация като извънредна и предупреди, че са възможни нови задимявания, тъй като има процес на тлеене, който не може да бъде преустановен окончателно и веднага. Дежурните екипи продължават да осъществяват контрол върху огнището.

Припомняме, че в средата на миналата седмица борбата с пожара в сметището продължи почти 25 часа.

Г. ГЕОРГИЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *