59 четения

Евгений Дайнов: „Единадесет години след началото „Миндя рок фест” вече е международен”

Гръцки и сръбски групи, Васко Кръпката и „Подуене блус бенд” и още състави ще забият на сцената в търновското село в края на седмицата

 

Една мразовита зимна вечер в софийски рок-блус клуб публиката е рехава, но качествена. Там е тежката артилерия на българския блус в лицето на Камен Кацата, Дечо Чипилов и един – двама басисти. На една маса встрани от сцената сме седнали трима китаристи.

Разчуло се беше, че ще свири някаква истински добра гръцка група.

Оказаха се трима, начело с китариста и певеца Сакис Доволис. В почивката тримата китаристи се споглеждаме. Единият пита:

– Колеги, помните ли историята как Ерик Клептън, Пийт Таунсенд и Джеф Бек са гледали Джими Хендрикс на живо?

Помним – нали сме китаристи. Когато в Лондон пристига американецът Хендрикс, тримата споменати са най-известните китаристи не само в Англия, но в света. Чувайки Хендрикс, се хващат за главите: „Този ни остави без работа!” Тогава Джеф Бек се сеща:

– Вие двамата може и да останете без работа, но аз имам тапия за даскал по география…

Та и аз, гледайки колегата Сакис, си повтарях: „Добре че имам тапия за даскал и не се храня от китарлъка…”

Групата „Сакис Доволис трио” ще се изяви на Миндя рок фест в събота, 24 август, точно преди Васко Кръпката и неговите подуенци. Интересно ще е да видим какво ще прави китаристът на Васко – Краси Табаков, единственият българин, който би могъл днес да мери ръст с Доволис.

Единадесет години след своето начало „Миндя рок фест” е вече международен. Освен гърците тази година отново ще видим сърбите от Cotton Pickers, които ще са голямата група на петъчната вечер, 23 август. Преди тях ще е Джейми Макдоналд – ирландец, живеещ в България.

Освен че става международен, фестът се и подмладява. Още преди две години забелязахме, че средната възраст на публиката е паднала с около 10 – 15 години. И си пожелахме тя да доведе и по-млади музиканти. Така и стана. В събота ще забият Krekhaus с Явор, който миналата година дойде с Ния, прясно спечелила национален телевизионен формат за певци. Тази година сме без нея, тъй като по същото време тя има ангажимент във Франция. Предния ден, в петъка, на сцената ще се качат Soul Bmoll, най-бързо изгряващата в момента българска група. Женската част от групата под името Trinity току-що спечели телевизионен формат. Един от младежите в ритъм секцията е по баба от Миндя…

Soul Bmoll идват в качеството си на звезди, но инак, да си местен, помага. Фестът може вече да е международен, но както винаги, местните (от Търново и околовръст) групи са с предимство. В петъка музикалната вечер ще бъде открита от A.C.P.C. („Ай сипи си”…), а в събота първи на сцената ще са The Drivers. Не сме забравили и поклонниците на по-твърдия саунд, който тази година ще бъде осигурен от групата Rock’n’Roll Train.

„А какво стана с ветераните – ще питате – с тези, които са от самото начало?”.

Тук сме, макар в намален състав. Тъй като нашият приятел Порто, оказа се, има ангажимент в Токио по линия на каратизма (не разбрахме дали са го поканили той да ги понатупа, или те него), сме без „Блус трафик”. Но пък моята група „Магистри” ще е в събота, точно преди гърците. И както винаги, накрая Васко Кръпката и „Подуене блус бенд” ще накарат цялата публика да пее заедно с тях.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!