Защо имаме косми по тялото?

Ние, хората, гледаме да оползотворяваме нещата, но когато става въпрос за някои части от тялото, определено има какво да се желае в тази насока. В крайна сметка, бихме могли да минем без апандисит, мъжки зърна и мъдреци. Учените смятат, че това са остатъци от нашето еволюционно минало. Но какъв е смисълът на всички косми по тялото ни и защо имаме вежди? Вижте обяснението в последния епизод на поредицата „Как стигнахме до тук?“ на Университета в Нов Южен Уелс.

Като за начало, въпреки, че мислим, че нямаме прекомерно окосмяване, тялото ни е покрито с около пет милиона космени фоликули – миниатюрни органи по повърхността на кожата ни, които „произвеждат“ косми. В действителност, след главата, областта с най-висока концентрация на косми е ноздрите.

Но защо не сме космати като нашите маймуноподобни братовчеди? Космите по тялото на прародителите ни са станали много по-къси, тъй като те се преминали от ходене на четири крака до изправено състояние.

Косата ни играе много важна роля в регулирането на температурата на тялото. Когато навън е студено, малки мускули около космения фоликул карат космите да се изправят, за да улавят повече топлина. Това се случва, когато настръхвате.

Така че тези малки косъмчета по цялото тяло не са съвсем безсмислени. Както и космите в ноздрите и миглите, които ни предпазват от прахта. Но какво да кажем за космите по гърдите, пубиса и веждите? Защо те растат много по-дълги, отколкото космите по ръцете, и какъв е смисълът от тях?

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.