Два палаткови и един лагер за каравани и две подвижни кръчми ще посрещнат 4000 рокаджии на „Миндя рок фест”

11-ото издание на най-дългогодишния безплатен фестивал в България ще се състои на 23 и 24 август в търновското село Миндя

 

НА РЯЗКО ПОДМЛАДЕНА ПУБЛИКА И НОВИ ГРУПИ СЕ РАДВА „МИНДЯ РОК ФЕСТ“, КОЙТО ОСТАВА НАЙ-ДЪЛГОГОДИШНИЯТ БЕЗПЛАТЕН ФЕСТИВАЛ В БЪЛГАРИЯ СЛЕД „ЦВЕТЕ ЗА ГОШО“. Тази година на 23 и 24 август във великотърновското село Миндя ще се проведе 11-ото поред издание на феста, започнал през 2009 г. „Тогава изобщо не подозирахме, че ще навъртим 10 години. А просто искахме да преборим чалгата. И днес това е факт – спечелихме битката за културата. Едно проучване казва, че 21% слушат чалга, 29% – поп музика, рок – 14%, и т. н. Очевидно чалгата вече е избутана в ъгъла, рокът е музиката на културните хора“, коментира основателят на рок фестивала политологът проф. Евгений Дайнов.

През последните две години все повече млади хора се събират на площада в Миндя и възрастовата граница на публиката е слязла поне с 15 г. надолу. Това, според организаторите, е другият успех на фестивала, защото това показва, че в рок средите навлиза ново поколение, което е всъщност европейското поколение, и за него свободата е основна ценност. А свободата е в основата на рок музиката.

Съвсем очаквано подмладената публика е довела нови групи на сцената на фестивала. Тази година само „Магистри“ – групата на Евгений Дайнов, е ветеран. Другите две банди – „Блус Трафик“ и горнооряховската „Демоде“, участвали в първия фестивал, няма да дойдат по различни причини. Тук ще е и Васко Кръпката с „Подуене блус бенд“, които участват неизменно във фестивала от второто му издание. Васко Кръпката по традиция ще се качи на сцената последен във втората вечер, за да извика при себе си всички деца, които знаят неговите песни.

Групи от Ирландия, Гърция и Сърбия участват тази година в „Миндя рок фест“. Ирландецът Jamie Mc Donald & The Number Nein и Cotton Pickers от Сърбия ще свирят в петък, когато на сцената ще се качат и музикантите от А.С.Р.С., Rock`n`Roll train и Soul Bmoll.

В събота първи са The Drivers, след тях последователно ще свирят Krekhous, „Магистри“ и Sakis Dovolis Trio от Гърция. Васко Кръпката с „Подуене блус бенд“ закрива фестивала.

И в двете фестивални вечери концертите започват около 19 ч. В селото има място за два палаткови лагера и един лагер за каравани. Палатки ще има и в дворовете на къщите. В селото се установяват две подвижни кръчми, допълва още председателят на фондация „Миндя рок фест“ Станимир Габровски. И уточнява, че около 4000 души ще наблюдават и тази година феста в Миндя.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.