425 четения

Маратонец построи сауна в гора в Еленския Балкан

Импровизираният спа център приема клиенти напълно безплатно

 

Маратонецът Владо Пановски, който създаде екостадион „Пишмана” и свой лекоатлетически клуб във Велико Търново, завърши нов идеен проект в Еленския Балкан. Рекордьорът построи каменна ергенска сауна в гората на Самодивското сборище. Импровизираният спа център вече се радва на много посетители, които предпочитат да прекарат свободно време сред райските природни кътчета в региона, лишени от лукса на съвремието, вместо на басейн или на море. В продължение на 4 месеца атлетът работил по сауната и твърди, че подобно съоръжение няма из целия Балкански полуостров.

Неслучайно Пановски избрал точно това място за адрес на проекта си. Според легендата там в далечното минало млади момци са идвали, за да си хванат самодива. Маратонецът решил да помогне на ергените, като направи нещо оригинално, което да привлича красивите женски митични създания, и му хрумнало да измайстори сауна. Стартирал строежа на 13 май – рождения ден на съпругата му, и приключил на собствения си рожден ден – 13 август. В нейна чест поставил отстрани на постройката камък във формата на сърце, който боядисал в червено.

Импровизираният спа център е създаден изцяло с природни материали – камък, глина и дърво. Температурата в него достига 80 градуса, която е подходяща за хора, които тепърва започват да използват сауна, и няма да доведе до негативни последици на организма. Ползите пък са многобройни – понижава кръвното налягане, подобрява тонуса на тялото, засилва имунната система, унищожава различни бактерии и вируси и т.н.

Капацитетът на съоръжението е 8 души, като умишлено е построено схлупено, за да може по-бързо в него да се вдигна желаната температура. Опалването в рамките на два часа гарантира още два часа, в които градусите няма да спаднат.

След сауната задължително трябва да има охлаждане. То се прави в езерото, което се намира точно в подножието на постройката. Водата във водоема е около 4 градуса и при обливане на тялото позволява на организма по-лесно да се адаптира към настоящите метеорологични условия в природата.

Към постройката има горски барплот, където посетителите могат да релаксират необезпокоявано и да се почерпят. Езерото в този случай изпълнява перфектно и ролята на хладилник, защото може да изстудява различни напитки, докато клиентите ползват сауната.

Пановски например залага на студена диня след парната баня и препоръчва на всички да последват примера му. Маратонецът е помислил и за ползването на сауната през зимните месеци. Направил е необходимото, за да може в нея да се приготвят чай и кафе.

Галина ГЕОРГИВА

4 коментара за “Маратонец построи сауна в гора в Еленския Балкан

 • 20.08.2019 в 12:34
  Permalink

  Ако всеки луд тръгне да строи в гората, редакцията ще бъде принудена да промени обема на вестника.

  Отговор
 • 20.08.2019 в 14:02
  Permalink

  М.с.Владимир Пановски е странна птица. Освен, че е един от най- добрите маратонци- ветерани на Балканския полуостров, той има уникалната дарба да създава, да твори, creator в най- хубавия смисъл на думата. Всъщност последното му творение, т.нар. сауна е оригинално хрумване, чрез което този 100% патриот умело съчетава минало и настояще, традиции, вярвания и иновативност. Този практически начин на запознаване със света на легендите и митовете привлича младите приятели на природата, разнообразява живота им, прави ги по- добри.А самият г- н Пановски е жива природна енциклопедия, човек с усет към естеството , надарен с богато дар- слово и голяма фантазия…Срещите с него са истинско удоволствие, носещи разнообразие и колорит в монотонното ни ежедневие…

  Отговор
 • 20.08.2019 в 15:05
  Permalink

  Човека гради, а тези дето рушат са много повече. За съжаление. Какво пречи едно такова невероятно удовалствие. Повече такива като теб.

  Отговор
 • 20.08.2019 в 15:16
  Permalink

  Свестните у нас считат за луди!Много си е добре човекът!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *