martineli

martineli

В Свищов отново обявиха бедствено положение

За втори път този месец в Свищов е обявено бедствено положение. То ще продължи до петък. След сагата с африканската чума по свинете този път поводът е създалата се кризисна ситуация от горенето на сметището. В неделя вечерта жителите на общината отново бяха обгазени вследствие възпламеняване на депото. В ликвидирането на бедствието са се включили огнеборци с четири противопожарни автомобила, земеделска техника и водоноски на местната администрация. Експерти от РИОСВ Велико Търново пък периодично правят измервания за качеството на въздуха. За момента констатациите са, че няма пряка опасност за населението.

В понеделник сутринта кметът на града Генчо Генчев свика спешно Кризисния щаб, за да се обсъдят мерките, които следва да се приложат през следващите дни. Една от тях е запръстяване на сметището и превръщането му в гора.

Към 10:00 часа отново е започнал да гори терен от депото, а за овладяване на пламъците са мобилизирани противопожарни екипи от Полски Тръмбеш, Горна Оряховица, Плевен и Белене.

Сметището е на площ от 50 дка и е с дълбочина 20 метра. Заради мащабните му размери овладяването на ситуацията се затруднява и тлеенето може да продължи със седмици. Високите температури и вятърът пък благоприятстват възпламеняването. В сметището са изхвърляни дунапрени, които още повече усложняват обстановката.

Усилията на огнеборците са насочени към локализиране на пожара, за да се избегне разпространението му към намиращите се в непосредствена близост гори и вилна зона.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

 

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *