24 тона есетра, сомове, амури и шарани ще вадят от садково стопанство край Горна Оряховица

Фирмата „Лейк 2017“ реализира крупен проект в язовир „Сушишки бар“ в Горски Горен Тръмбеш

 

НАД 24 ТОНА РИБА ГОДИШНО, ВКЛЮЧИТЕЛНО И НЕПОПУЛЯРНИ ЗА НАШИЯ ГЕОГРАФСКИ РАЙОН ВИДОВЕ, ЩЕ ЛОВЯТ В ЯЗОВИР В БЛИЗОСТ ДО ГОРНА ОРЯХОВИЦА. Във водоема „Сушишки бар“ в землището на Горски Горен Тръмбеш се реализира един от най-интересните и крупни проекти за изграждане на садково стопанство. Инвестицията, която е съгласувана с Общината и местната екоинспекция, е на фирмата „Лейк 2017“ ЕООД. Водоемът е с площ от близо 40 дка и предстои да бъде напълнен със садки за интензивно отглеждане на риба.

Собственикът предвижда разширение на своето стопанство чрез отглеждане на риба по комбинирана технология – в садки и в свободната зона на водоема. Планирано е да се монтират шест садки с размери 6 х 6 метра и дълбочина на мрежите четири метра, с обща площ 216 кв. м. В тях ще се отглеждат европейски сом, шаран и руска есетра, а в свободната зона – бяла риба и растителноядни риби, като бял и пъстър толстолоб и бял амур. Зарибителният материал ще се купува от други аквафeрми и ще се отглежда по утвърдена технология до консумативно тегло. Предвидени са средства за увеличение капацитета на обекта като аератори и хранилки. Рибата ще се храни през периода от април до октомври с гранулиран фураж, а за обслужване на производството ще се ползва лодка. Годишно само от водоема ще се вадят по 10 тона шарани и над 4600 кг сомове.

Подобни садкови стопанства има създадени в чашката на язовир „Александър Стамболийски“, но въпреки огромната разлика в капацитета на водоемите годишните им добиви са сходни, коментират запознати.

Стилян НАЙДЕНОВ

 

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *