27 младежи от пет държави се учат на екологичен живот в Миндя по проект „Изкуството на земята”

От началото на септември в селото ще се съберат 30 млади хора от България, Грузия, Украйна и Гърция, за да дискутират манипулацията в медиите

 

ПЕЩ ЗА ПЕЧЕНЕ НА ХЛЯБ И СЪОРЪЖЕНИЕ ЗА КОМПОСТ ИЗГРАЖДАТ В МОМЕНТА В МИНДЯ 27 МЛАДЕЖИ ОТ БЪЛГАРИЯ, ИСПАНИЯ, ПОРТУГАЛИЯ, ХЪРВАТСКА И ДАНИЯ. Всички те са участници в проект за екологично неформално обучение, разработен от великотърновската неправителствена организация „Свят на бъдещето“. Проектът се нарича „Изкуството на земята“, финансиран е по европейската програма „Еразъм +“ и се реализира за първи път в региона.

„И пещта за хляб, която всички правят с дружни усилия, и компостът ще бъдат изградени от естествени материали – глина, пясък и слама. Цялата пръст е от земята на Миндя, която се оказва изключително подходяща за целта. Това е целта на обучението – младите хора да се научат да работят само с естествени материали, което да намали до минимум следите, които оставяме ние, хората, след себе си“, разказва Маргарита Симеонова, която е автор на проекта и управител на неправителствената организация. Тя осъществява проекта си заедно със своя приятел и колега от Сливен Росен Русев, който пък е управител на неправителствената организация „Блян за романтика, цветя и космос“. Двамата се запознали в София, докато участвали в обучение за работа по програмата „Еразъм“, и започнали да си сътрудничат.

Маргарита и Росен

Една седмица ще останат в Миндя младите хора. Освен пещта и компоста те ще изработят и бижута от естествени материали, козметика, която също ще бъде само от захар, етерични масла, кокосово и ленено брашно и билки. Ще говорят за билките и приложението им, за тяхната истинска стойност за човешкото ни здраве, както и за лечебните им свойства.

„Всички млади хора споделят опита, който техните страни са натрупали в тази насока за екологичните проекти, които разработват държавите им. Говорим за планетата и за отпечатъка, който нашата дейност оставя върху нея. Всеки ден печем хляб от различно брашно и с квас, за да бъде без глутен. Надявам се, когато това обучение приключи, те да могат да правят това и вкъщи“, казва още Маргарита.

Всички участници в обучението ще си тръгнат от Миндя, след като са станали част и от започващия в петък „Миндя рок фест”. Те ще получат и сертификати за участието си в проекта. Тези сертификати след това ще им служат при кандидатстване за стаж и работа, защото са свидетелство за преминато неформално образование, което става все по-ценно в Европа, казва Маргарита, която не за първи път работи по темата „Екология”. Нейната неправителствена организация има вече разработен мащабен проект за екологично образование на децата в детските градини и в училище. От миналата година Маргарита Симеонова се занимава с малчуганите във Велико Търново и околните населени места. А тази година е решила да привлече и доброволци, с които да разработи учебни помагала по темата.

НА МАНИПУЛАЦИЯТА В МЕДИИТЕ Е ПОСВЕТЕН СЛЕДВАЩИЯТ МЛАДЕЖКИ ОБМЕН, ПО КОЙТО РАБОТИ АСОЦИАЦИЯТА НА РОСЕН РУСЕВ. В началото на септември отново в Миндя ще се съберат 30 млади хора от Грузия, Украйна, Гърция и България, за да дискутират по темата.

„Проектът се нарича „Медийната манипулация – реалност или младежко възприятие“. Страните, от които ще дойдат тук млади хора, не са избрани случайно. И в Украйна, и в Грузия въпросът със свободата на словото е много актуален. Тук ще предложим на участниците срещи с хора, които се занимават и с медии, и с политика. Всеки ден ще има работилници, в които младежите ще разиграват различни ситуации и ще влизат в роли. Ще има форум театър, което е метод за изразяване на общественото мнение. Ще направим и видеоматериали от обучението“, разказва Росен Русев, който е избрал вече да живее на село и е в Миндя от около година заедно със семейството си.

Неговата неправителствена организация развива дейност и в Сливен, и във Велико Търново. „Организираме събития, концерти, обучения по „Еразъм +“ и Националната програма за младежта. Шест години в местността Карандила край Сливен правихме музикален фестивал. Имаме и интернет радио, което се нарича „Еволюция“, разказва Росен и допълва, че в радиото са ангажирани само доброволци, които правят предавания, интервюта, подбират музика и гости.

„В момента по радиото върви само музика, но от есента стартираме отново програмата си. Искам да уточня, че всичко е на английски, защото сигналът се разпространява в целия свят. Тогава вече ще имаме офис на радиото и във Велико Търново, така че се надявам и тук да намерим доброволци. Освен това сме готови да приемем в екипа си и хора, които искат да научат всичко за радиото – от техническите параметри, до това как се съставя програма“, обяснява Росен. И допълва, че един от най-сериозните успехи на неговите млади доброволци е изработването на 50-минутен документален филм за възрожденските занаяти на България. Над филма са работили двама младежи от Македония и по един от Италия и Латвия. Те намерили занаятчиите, които да заснемат, след това сами монтирали и лентата, която вече е излъчвана по една от туристическите телевизии в страната.

И МАРГАРИТА, И РОСЕН СА ВЪЗПИТАНИЦИ НА ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“. Маргарита има една завършена бакалавърска степен по мениджмънт в Софийския университет, но след това учила английска филология във ВТУ, завършила е и магистратура по управление на проекти. Росен е завършил философия, а в момента е магистър по психология.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Можете да видите филма ето тук

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *