Американският вестник „Вашингтон пост” популяризира красотата и славата на Велико Търново

Американският вестник „Вашингтон пост“ публикува статия за България, в която вниманието на читателите е насочено главно към Велико Търново и Пловдив. Популяризирането на старата столица е по идея на съгражданката ни Дина Мишев, която на 14 години емигрира със семейството си в САЩ. Това лято тя дошла в родната си страна на екскурзия, заедно с родителите, брат си, съпруга си и дъщеря им. Решила да се върне към корените си, след като двамата с баща й преминали успешно лечение на рак. Тя преборила карцином на гърдата, а той – меланом. Чувствала се по-зряла и искала да разкаже на детето си повече за България, макар наследничката й да не говори български език. В продължение на две седмици се любували на родните дестинации и използвала моментите, за да заснемат някои от най-красивите места у нас. След това написала репортаж за пътешествието си и преди по-малко от месец статията излязла в американското издание. Пътеписът е достъпен от всички точки на света благодарение на електронната версия на вестника.

„Велико Търново е било столица на страната в продължение на неколкостотин години и един от центровете на културата и книжовността в Европа през Средновековието. Хубаво е просто да го наречем Търново, както правят повечето местни жители. Прилагателното „велико“ е добавено към името на града едва през 1965 г. Велико Търново е първият български град, за който се пише в National Geographic, а публикацията за него излиза в броя на списанието от октомври 1907 г. Историята му датира от пет хилядолетия, а неговите калдъръмени улички с построени на тях къщи, покрити с червени покриви, се разливат по стръмен естествен амфитеатър, създаден от остър завой в река Янтра“, гласи част от текста за града.

В статията е приложена снимка на крепостта Царевец, а към нея е написано, че този дворец е бил дом на царете и главите на Православната църква по време на Второто българско царство. Дина Мишев обяснява, че стената, укрепваща хълма, е с дебелина 12 фута.

Авторката е предоставила и умилителна снимка на възрастните си родители, които наблюдават паметника „Асеневци“ от малко прозорче на къща на улица „Гурко“.

Впечатленията на българката са прочетени от хиляди американци, тъй като „Вашингтон пост“ излиза в тираж 670 000 броя. Той е най-старият и масово разпространяван вестник в Страната на неограничените възможности, оценен с награда „Пулицър“ за журналистика в полза на обществото.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

3 коментара за “Американският вестник „Вашингтон пост” популяризира красотата и славата на Велико Търново

 • 21.08.2019 в 14:13
  Permalink

  Браво на жената, все повече такива Българи да има !!!

  Отговор
 • 21.08.2019 в 14:50
  Permalink

  Благодарност към тази Родолюбка. Гордост е и за нас Велико Търново. Все по красиво да става.

  Отговор
 • 21.08.2019 в 17:40
  Permalink

  браво,но би било добре детето и да говори български

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *