Електронните цигари могат да увредят кръвоносните съдове дори когато не съдържат никотин | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Електронните цигари могат да увредят кръвоносните съдове дори когато не съдържат никотин

Публикувана на: 21.08.2019г. 371 прегледа

Здрави млади хора показват признаци за нарушена функция на кръвоносните съдове само след няколко вдишвания от електронни цигари, дори и те да не съдържат никотин, съобщи Ройтерс, позовавайки се на американски учени.
„Основното, което установихме, е, че използването на електронни цигари не е равностойно на вдишването на пара; всъщност, то може да има силен, вреден ефект (върху кръвоносните съдове) дори когато течността не съдържа никотин“ – каза ръководителят на изследването д-р Алесандра Капорале от медицинското училище „Пърлман“ към университета на Пенсилвания.
Доказателствата, че електронни цигари не са безопасни, се увеличават. В предишно изследване същите учени установиха, че дори и без никотин, те увеличават признаците за възпаление и вид увреждане на тъканите, известно като оксидативен стрес, което се връща към нормални нива след един до три часа.
Топлината превръща химикали в течността за електронните цигари в токсични частици, които натоварват и увреждат кръвоносните съдове.
Учените са използвали магнитен резонанс, за да направят измервания на функциите на кръвоносните съдове на 31 здрави доброволци непушачи. Те са дръпнали 16 пъти по три секунди от електронна цигара с пропиленгликол, глицерол и аромат, но без никотин. След това се проявили няколко промени, насочващи, че съдовата реактивност – способността на кръвоносните съдове да се разширяват при необходимост, е значително намалена. Тези промени са били временни, но ако се повтарят през дълъг период, могат да предизвикат възпаление и влошаване на състоянието на кръвоносните съдове.
Резултатите обаче не потвърждават връзка и не означават, че пушещите електронни цигари ще развият такива здравословни проблеми.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *