Къпиновският манастир става първата света обител в региона с канализация и пречиствателна станция

СЛЕД 7 ВЕКА, РАЗЧИТАЙКИ НА БОЖИЯТА ПОМОЩ И СЕПТИЧНИ ЯМИ, ЕДИН ОТ НАЙ-СТАРИТЕ ДЕЙСТВАЩИ МАНАСТИРИ В РЕГИОНА – КЪПИНОВСКИЯТ, ще има пречиствателна станция и собствена канализация. Близо 100 хил. лв. инвестиция са приготвили от светата обител, за да изградят съоръжението, а от великотърновското кметство с одобрението на местния парламент са им осигурили трасе за системата. Великотърновският митрополит Григорий е упълномощил протойерей Михаил Хаджиев от светата обител да извърши всички законови процедури за изграждане на пречиствателната станция.

В момента основаният през 1272 г. по времето на цар Константин Асен Тих Къпиновски манастир, който е на 6 км от Велчево и на 8 км от Къпиново, разчита само на септични ями, така както е било и в древността. Светата обител обаче е нараснала доста, интересът от посетители и миряни към нея е голям, а екологичните норми не позволяват монасите и гостите им да разчитат на ями.

С модерната пречиствателна станция Къпиновският манастир ще е първият в региона и един от първите у нас, които ще притежават собствена канализация и очистващо съоръжение. Помощ за това оказва и великотърновското кметство.

С. МАРИНОВ

 

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *