С 3,1 млн. лв. рекултивират сметището в Свищов

От сряда започва запръстяването на проблемното депо в Свищов. Решението бе взето на среща между областния управител проф. Любомира Попова, кмета на града Генчо Генчев и директора на РД ПБЗН комисар Красимир Кръстев. Към момента пожарът на сметището е овладян, но борбата с пламъците продължи до късно вечерта в понеделник. На място обаче продължават да дежурят екипи на пожарната от Горна Оряховица, Велико Търново, Свищов и Полски Тръмбеш.
На всеки час стационарната станция на Регионалната инспекция по околната среда и водите прави замерване на качеството на въздуха. От ековедомството информира, че данните са добри и няма превишения, които да застрашават човешкия живот. Единствените тревожни стойности са били установени по отношение на средночасовите норми, по показател сероводород – в 5:00 часа сутринта в неделя и в 6:00 часа сутринта в понеделник.
Рекултивацията на сметището ще се извърши по проект на местната власт, като за целта ще бъдат оползотворени 3,1 млн. лв., осигурени по Програмата за управление на отпадъците.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *