Кризисен център „Търновград” ще отвори врати след 4 месеца

Община Велико Търново ще кандидатства по ОП „Развитие на човешките ресурси“ с проект за подбор, обучение, назначаване и издръжка на персонал за новоизградения Кризисен център за лица, жертви на насилие, пострадали при бедствия и аварии – „Търновград“. Подаването на документите е до 30 август, след което държавата ще разполага с три месеца, в които да оцени и евентуално одобри разработката на местните социални служби. Това заяви Жоро Ковачев, главен експерт в общинския отдел „Социални дейности и здравеопазване“. Той прогнозира, че ако процедурата не бъде възпрепятствана от извънредни обстоятелства, кризисният център ще започне да приема първите си обитатели в началото на 2020 година.

„Издръжката на персонала ще е със средства от оперативната програма за една година, а след това социалното заведение ще се финансира от националния бюджет“, обясни Ковачев.

Ще бъдат назначени управител, социални работници, психолог, консултанти.

Още в началото на юли кризисният център, намиращ се в квартал „Зона В“, бе официално открит и осветен, а условията и всички необходимости от битов характер в него – налични. Въпреки това той ще остане заключен през следващите четири месеца. Капацитетът му е 30 места, предназначени за хора, които се нуждаят от спешно настаняване заради насилие, бедствия, авария или други обстоятелства, поставящи ги в безизходица. Бъдещите потребители ще ползват единични, двойни и семейни стаи, повечето от които с тераси. Престоят им в центъра е с максимален срок от 6 месеца.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *