Общински медицински дружества във Велико Търново са на печалба

ОБЩИНСКИТЕ МЕДИЦИНСКИ ДРУЖЕСТВА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО БЕЛЕЖАТ УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ. Това стана ясно по време за заседание на Постоянната комисия по здравеопазване и социални дейности към местния парламент в старата столица. Д-р Николен Стойнов, председател на комисията, съобщи, че за първото шестмесечие на 2019 година всички стационари, с изключение на Комплексния онкологичен център, са на печалба.

Най-добри резултати е реализирал Центърът за психично здраве, който излиза на печалба от 49 000 лв., следва Специализираната болница за активно лечение на белодробни заболявания „Д-р Трейман“ с 9000 лв. и Центърът за кожно-венерически заболявания – с 3000 лв. Центърът за рехабилитация и спортна медицина е на плюс с 2000 лв. Комплексният онкологичен център е с недостиг от 43 000 лв., свързан със забавяне на разплащането на дейностите от страна на Здравната каса.

„Няма опасност от това някои от дружествата да изпаднат в тежки финансови затруднения и следователно няма пречка пациентите от общината да се лекува в стационарите“, увери инж. Антон Койнаков, началник-отдел “Общинска икономика“. Той допълни, че медицинските структури са закупили апаратура за 62 000 лв. и са вложили над 500 000 лв. за ремонтни дейности. Средната работна заплата в тях пък възлиза на 1133 лв. и е с опция да се повиши.

„Общият брой на леглата в лечебните заведение е 379, преминалите болни са 4880, средната използваемост на едно легло е 132 дни, а продължителността на престоя е 9 дни. Похвално е, че тези лечебни заведения успяват да се самоиздържат и да реализират печалба“, подчерта  Койнаков.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *