ТЕАТРАЛЕН АФИШ | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

ТЕАТРАЛЕН АФИШ

Публикувана на: 22.08.2019г. 1568 прегледа

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24 август


Събота, 24 август 2019 г. от 11:00 ч. до 12:00 ч.

МКТФ „Лято, кукли и приятели“

Червената шапчица

Държавен куклен театър – Варна, България представя „ЧЕРВЕНАТА ШАПЧИЦА“

Едни от най-популярните приказни герои се срещат в гората, но не за да се надхитряват и да си правят пакости, а за да станат приятели. Към играта ги примамват трите палави елфчета, които живеят във всяко детско въображение. Приключението започва още от първата среща на Червената шапчица с Вълка. А как ще завърши тази история, разказана с много смях, музика и песни, ще разберете, ако я преживеете заедно с героите от детската приказка.

„Червената шапчица” в първото издание на Международния фестивал „Лято, кукли и приятели” във Велико Търново

 

На 24 август, събота, от 11.00 часа на открита сцена  „Арт Лято” до паметника „Асеневци” в старата столица, Театър ВЕСЕЛ ще бъде домакин на предпоследния спектакъл от афиша на Международния театрален фестивал „Лято, кукли и приятели”. След представлението всеки зрител ще има възможност да гласува за своя любим спектакъл от програмата на фестивала. Така ще се определи и Наградата на публиката, която ще бъде обявена на закриването на културния форум в края на месеца. При дъждовно време представлението ще се играе в салона на НЧ „Искра” (0887 790 549). Входът е свободен!

Варненският куклен театър ще зарадва фестивалната публика с вълнуващ спектакъл по любима приказка – „Червената шапчица“ на Шарл Перо. Постановката и сценарият са дело на Стоян Стоянов, куклите и сценографията – на Адриана Добрева, а музиката – на Иван Кръстев. В представлението участват Мария  Томова, Елица Данаилова и Иван Шумаров.

Едни от най-популярните приказни герои от „Червената шапчица“ се срещат в гората, но не за да се надхитряват и да си правят пакости, а за да станат приятели. Към играта ги примамват трите палави  елфчета, които живеят във всяко детско въображение. И приключението започва – от първата среща на Червената шапчица с Вълка по пътя към къщичката на добрата ѝ баба. А как завършва тази история, разказана с много смях, доброта, музика и песни, ще разберете, ако я преживеете заедно с героите от детската приказка.

 

Международният театрален фестивал „Лято, кукли и приятели”, организиран от Куклен театър ВЕСЕЛ, се реализира с финансовата подкрепа на Община Велико Търново и Министерството на културата.

 

 30 август


Петък, 30 август 2019 г. от 21:00 ч. до 23:00 ч.

Камджалов дирижира Панчо Владигеров

30 август (петък) 21 часа
сцена – крепост ЦАРЕВЕЦ

РУСЕНСКА ФИЛХАРМОНИЯ
представя:

Симфоничен концерт
„120 години от рождението на Панчо Владигеров“
Почетен гост – диригент – ЙОРДАН КАМДЖАЛОВ
Солист – АТАНАС КРЪСТЕВ – виолончело
Концертмайстор – Мария Павлова

В програмата:
Рапсодия „Вардар“
Българска сюита
Елегичен романс , соло виолончело
Песен, соло виолончело

Заглавията, върху които които Държавна опера-Русе и диригентът Маестро Йордан Камджалов се спират, представляват един добре обмислен избор. Това са най-ярките, най-известните не само у нас, но и в Европа, а същевременно са и най-българските творби на Панчо Владигеров. Съвсем уместно, а и символно и носещо нарочно послание е точно те да прозвучат не къде да е, а на Царевец, във старопрестолния Търновград – признат за духовна столица на България, в годината на 120-тия юбилей от рождението на ПАНЧО ВЛАДИГЕРОВ.
Българската рапсодия „Вардар“ (1922) и „Българска сюита“ (1927) са създадени в онзи период от 12 години, по времето на който композиторът живее в Берлин и работи в Дойчес театер с Макс Райнхард. Владигеров създава тези емблематични произведения далеч от родината, в средата на най-яркия интелектуален елит, който работи и твори по това време в Берлин.
ЙОРДАН КАМДЖАЛОВ е един от вече утвърдените български диригенти, познат и ценен в България и по света като задълбочен интерпретатор на европейската симфонична музика. След забележителните му съвместни концерти с Русенската филхармония със симфониите на Брукнер, Малер и Шостакович, изборът му на български заглавия съвсем не е случаен. Акцентът попада върху показването на ясните паралели на творчеството на българските композитори с европейските композиционни традиции, което категорично предопределя както европейската принадлежност на българската класическа музика, така и нейната висока стойност за европейската музикална култура.
Младият виртуозен виолончелист АТАНАС КРЪСТЕВ ще бъде специален гост-солист на концерта на Русенската филхармония с музика на Панчо Владигеров.

Билети на касата на МДТ „Константин Кисимов“,

в мрежата на Ивентим https://www.eventim.bg/bg/bileti/kamdzalov-dirizira-panco-bladigerov-beliko-trnovo-krepost-carevec-526807/event.html

касите на Туристически информационен център на ул. „Хр. Ботев“ № 5 и на ул. „Никола Пиколо“ №27.


31 август


Събота, 31 август 2019 г. от 11:00 ч. до 12:00 ч.

МКТФ „Лято, кукли и приятели“

Принцесата и граховото зърно

Театър ВЕСЕЛ – Велико Търново, България представя „ПРИНЦЕСАТА И ГРАХОВОТО ЗЪРНО“

Докато събират разпиления около трона грах, актьорите изпадат в романтичен спомен, който ги връща към славното минало на кралството. Така, увлечени в спомена, представят известната Андерсенова приказка, интерпретирана като старинна италианска опера-буфа. Една история, чиято идея за истинската стойност на човека е актуална във всички времена. Само сърцето има способността да усети и познае истината…


2 октомври


02.10.2019 ГОДИНА ОТ 19.00 ЧАСА В ДКС ВАСИЛ ЛЕВСКИ гр. Велико Търново, МЛАДЕЖКИ ТЕАТЪР гр. СОФИЯ представя класическата театрално постановка

“ИВАНОВ”                                   

Автор: Антон Чехов

Режисьор: Стефан Мавродиев

Превод: Златна Костова

Сценография: Петя Стойкова

Композитор: Ценко Минкин

Участват: Малин Кръстев, проф. д-р Ивайло Христов, Станка Калчева, Гергана Христова, Николай Луканов, Красимир Недев, Ния Кръстева, Рая Пеева, Мая Бабурска, Деян Петров, Петко Венелинов, Борис Луканов, Ахмед Юмер, Николай Владимиров

В ролята на Иванов, загубилият своята виталност и решителност мъж, влиза Малин Кръстев. В рязък конфликт с тишината и самовглъбението, в които е потънал Иванов, е малкото, но шумно общество на околията. Колкото по-празни и язвителни стават разговорите и отношенията в това обкръжение, толкова повече се увеличава нежеланието на Иванов да бъде част от него. Докато скуката ги наляга все по-силно и ги предизвиква да вършат какви ли не подлости, една смърт изправя Иванов пред избора как да продължи живота си…

КАСА: Билетен център

гр. Велико Търново, ул. Асен Златаров № 5

/ Срещу бариерата на служебния паркинг на театъра /

Цени на билетите: 16, 18.00 И 20.00  лева

За учащи, пенсионери и инвалиди – 12.00 лв в зоната на 16 и 18 лева.

ИНФОРМАЦИЯ на Телефони: 0886770511,  0894407595

или на страницата ни:  lovetheaters.weebly.com

 

Със специалното участие на проф. д-р ИВАЙЛО ХРИСТОВ.


4 октомври

Петък, 4 октомври 2019 г. от 19:00 ч. до 21:00 ч.

Циркова площадка кв. „Кольо Фичето“

Сцена на вековете:Опера в цирка „Палячи“

Опера в цирка: „Палячи“ е последното заглавие в афиша на „Сцена на вековете“ 2019. Спектакълът на Държавна опера-Стара Загора и Академичен цирк „Балкански“ ще бъде представен на 4 октомври, (петък), в шапитото на цирковата площадка в кв. Колю Фичето“.
Операта „Палячи“ на Леонкавало е единствената опера със сюжет по действителен случай и разказващ за живота и личната драма на артиста. В постановката пътуващата трупа е циркова и действието се развива в цирка сред естествения декор на арената на Академичен цирк „Балкански“. Зрителите могат да очакват една необикновена и силно въздействаща класическа постановка с участието на звездни солисти, хора и оркестъра на Държавна опера-Стара Загора.. Под купола на цирка ще бъде представена атрактивна циркова програма в изпълнение на артисти от Академичен цирк „Балкански“. Номерата са прецизно подбрани от творческия екип, за да се впишат логично в музикалната драматургия и да подсилят колорита на реалистичната артистична атмосфера.
Режисьор – Огнян Драганов
Диригент – Ивайло Кринчев
Концертмайстор – Румен Какамъков
Сценография и костюми – Каталин Йонеску- Арборе / Румъния/
Хормайстор – Младен Станев
Артисти от трупата на Академичен цирк „Балкански“
Солисти, хор, оркестър на Държавна опера-Стара Загора


 

23 октомври


23.10.2019 ГОДИНА ОТ 19.00 ЧАСА В Читалище “НАДЕЖДА” гр. Велико Търново, ДКТ – гр. ВАРНА представя   КОМЕДИЯТА:

ПРОФЕСИЯ ЛЪЖЕЦ”                          

Автор и режисура: ТЕДИ МОСКОВ

КАСА: Билетен център

Гр.  Велико Търново,   ул. Асен Златаров № 5

/ Срещу бариерата на служебния паркинг на театъра /

Цени на билетите: 12, 14 и 16 лева

Отстъпки за групи- билети от 12 лева в зоната на 14 лева.

ИНФОРМАЦИЯ на Телефони: 0886499016, 0894407595

Или на страницата ни:  lovetheaters.weebly.com

 

„Професия Лъжец“ – комедията на Теди Москов

В ролите: Красимир Добрев, Боян Стоянов, Галин Гинев, Вера Стойкова, Диана Цолевска, Стоян Стоянов, Евгения Василева, Веселина Калчева

„Всичко започна, след като прочетох „Джелсомино в страната на лъжците“ от Джани Родари. Ето какво: Миналото ни все се премълчава, а пък премълчаното лесно може да се преиначи. Предлагам друга гледна точка към известни исторически събития, както и на мен историята на социализЪма предлагаше своята, нещо като реванш… Историята ни се гради изцяло на предположения. Или лъжи. Защото ние нямаме летописци, освен за лошото. „Народът на Тангра не обича някой да се извиси над другите. Окача го на дърво да си говори с боговете!“ (приблизителен цитат на арабски пътешественик).

Опитал съм се да поднеса една театрална и забавна гледна точка към двояките неща от историята ни, като смея да предполагам, че съм намерил най-подходящата форма за това. Провокиран съм от „Хумористична история на българите“ от Райко Алексиев, като се надявам да не пострадам като него от това.”

Теди Москов

Не се допуска присъствието на лица под 16 години.

Поздрав: П.Пенков – Импресарско студио “Любители на театъра”

гр. Велико Търново30 октомври


Сряда, 30 октомври 2019 г. от 19:00 ч. до 22:00 ч.

МДТ „Константин Кисимов“

АКТРИСАТА

НАРОДЕН ТЕАТЪР ,,ИВАН ВАЗОВ,, ГРАД СОФИЯ
АВТОР ПИТЪР КУИЛТЪР
ПОСТАНОВКА СТЕФАН ДАНАИЛОВ
СЦЕНОГРАФИЯ ЕЛЕНА ИВАНОВА
МУЗИКА ИВАН ЛЕЧЕВ
УЧАСТВАТ АНЯ ПЕНЧЕВА ,СТЕФАН ДАНАИЛОВ, ПАВЕЛ ИВАНОВ, КИРИЛ ЕФРЕМОВ ИВАН ПАНЕВ И НЕНЧО ИЛЧЕВ
Легендата на българското кино и театър ПРОФЕСОР СТЕФАН ДАНАИЛОВ след петгодишно отсъствие се завърна на сцената на Народния театър.
,,АКТРИСАТА,, на много награждавания и шумно аплодиран по света и в България ПИТЪР КУИЛТЪР е комедия, която достига и драматични обертонове. ДАНАИЛОВ влиза в ролята на банкера ЧАРЛЗ и си партнира със знаменитата АНЯ ПЕНЧЕВА, актрисата ЛИДИЯ МАРТЕН. Тя иска да се сбогува с кариерата си и около това решение в гримъорната и се ,,завихрят,, шеметни ситуации, предизвикани и от шеметния и живот на сцената и извън сцената.
Сълзи, смях, драма, ревност и истерия има в този спектакъл.
Отговор на въпросите ,,Колко е силна магията на театъра“ правят опити да дадат още актъорите ИВАН ПАНЕВ, КИРИЛ ЕФРЕМОВ, НЕНЧО ИЛЧЕВ И ПАВЕЛ ИВАНОВ.
,,АКТРИСАТА“, НЕСЪМНЕНО Е ТЕАТРАЛНОТО СЪБИТИЕ ЗА ГОДИНАТА.
Билети „Васил Левски“ 19, телефон: 0882733762-Дора Кръстева

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!