„Царъ Борисъ” с надземен паркинг и с панорамна площадка ще се превърне в новата туристическа перла на старата столица

Едмънд Бек и арх. Драгомир Йосифов възкресяват и култовия Йонов хан – още една от емблемите на В. Търново

 

ГОТОВИ СА ПРОЕКТИТЕ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ДВЕ ОТ НАЙ-КРАСИВИТЕ СТАРИННИ СГРАДИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, СВЪРЗАНИ С ИСТОРИЯТА НА ГРАДА, и една от неговите емблеми. Зданията бяха в неугледен вид и през годините са сменили на няколко пъти собствениците си. Неотдавна те бяха откупени от американския мултимилионер и филантроп Едмънд Бек, който е носител на наградата „Велико Търново“ заради отношението си към културното наследство в града. Хотел „Царъ Борисъ“ и култовият Йонов хан, които се намират на улица „Опълченска“, се възстановяват, а инвестицията за това е потвърдил само преди броени дни, по време на визитата си в старата столица, самият г-н Бек. Автор на проектите за възкресяването на култовите сгради е арх. Драгомир Йосифов. Огромна заслуга за спасението на всички старинни сгради има и Любомир Марков, който представлява интересите на американеца у нас и е човекът, запалил у него искрата за родното културно наследство.

ЕДИН ОТ НАЙ-ИЗВЕСТНИТЕ МЕСТНИ ХАНОВЕ В МИНАЛОТО, КОЙТО СЕ НАМИРА В КРАЯ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО В ПОСОКА ИЗХОДА ЗА РУСЕ, на ул. „Опълченска“, е Йоновият хан.

Руините на сградата са закупени от Едмънд Бек за 100 000 лв., а в плановете на инвеститора е да я реставрира и превърне в тризвезден хотел с 20 стаи и панорамна тераса на покрива с вълшебна гледка към Трапезица, Царевец и Момина крепост. Инвестицията тук ще е за над 2 млн. лв.

Хановете заемат особено място както в архитектурния облик на Старо Търново, така и в стопанския му живот. В далечното минало освен за нощуване на пътници те се използват и като складове за скъпи манифактурни стоки и за работилници на майстори занаятчии. В някои от тях има гостилници и кафенета.

Към 1877 година търновските ханове са около шестдесет, а в края на XIX век броят им достига до седемдесет и един. По-известните от тях са Стамболовият, Дряновският, Абаджийският, Кожухарският, Чифутският, Хаджи-Давидовият, Върбановият и много други. Интересно е да се знае, че най-често ханът носи името на съответния еснаф, който работи в него, или на своя собственик.

КОКЕТНИЯТ „ЦАРЪ БОРИСЪ“ ПЪК ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В НОВАТА ТУРИСТИЧЕСКА ПЕРЛА НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО.

Намиращият се в съседство хотел „Царъ Борисъ“ също ще бъде реставриран. На по-късен етап до него в близост до Евангелската църква ще бъде направен голям надземен паркинг с подемници, а на самия му връх ще има панорамна площадка. Този хотел е най-старият във Велико Търново. Строен е още през 1894 г. и има забележителна история, проучена подробно от арх. Драгомир Йосифов.

Той има и специален доклад по темата пред Шестата международна научна конференция по архитектура във Варна.

 

ИСТОРИЯТА НА МЕСТНИЯ „УОЛДОРФ – АСТОРИЯ”

 

Според детайлни проучвания в Държавния архив и пресата веднага след Освобождението, правени от него, сградата е дело на видния местен строител Стоян Герганов.

Собственици и поръчители са братята Панайот и Янко Шопови. Те продават хотела на касапина Станьо Събев от Велико Търново, а той от своя страна го препродава за 140 000 лв. на Стефан В. Мерджанов.

Внушителната за времето си сграда е по проект на майстор Стоян Герганов, построил 89 къщи на най-заможните във Велико Търново, и носи датата 20 септември 1894 г. Планът е заверен на 6 октомври 1894 г. от тогавашния градски инженер Егер и окръжния инспектор Биласки. Строителството на сградата започва същата година, а през 1903 г. доброто материално положение на хотела довело до неговото разширяване. Старата покривна конструкция била премахната и се изградил нов мансарден етаж, облицован с неизвестната дотогава поцинкована ламарина – шиндли. Изградена била и прочутата тераса към реката на мансардния етаж. През 1938 г. е последната реконструкция на хотела, когато се прави и допълнително железобетонно укрепване.

Персоналът се състоял от 27 – 28 души, които обслужвали 40-те легла в хотела. През 1903 г. и 1907 г. в списание National Geografik се появили статии за Велико Търново, написани от американския пътешественик Феликс Кох, който озаглавява своя пътепис „Търново – градът на висящите градини”. ПЪТЕШЕСТВЕНИКЪТ СЕ НАСТАНЯВА В НАЙ-СТАРИЯ И РЕНОМИРАН ХОТЕЛ В ГРАДА ХОТЕЛ “БОРИСЪ”, като го нарича местния „Уолдорф – Астория”. В последните си години на обитаване хотелът е служил за младежки дом и организиране на вечерни забави.

Стилян НАЙДЕНОВ

loading...

4 коментара за “„Царъ Борисъ” с надземен паркинг и с панорамна площадка ще се превърне в новата туристическа перла на старата столица

 • 22.08.2019 в 13:05
  Permalink

  Браво на г-н Бек и нека местните псевдопредприемачи вземат пример от него, а не да строят на конфекция само блок до блок, кой от кой по грозен !!!

  Отговор
 • 22.08.2019 в 14:13
  Permalink

  Прекрасно изглеждат с нетърпение очакваме да ги видим завършени. Този Човек е изключителен, показва , че е по-добре да остави нещо след себе си отколкото да гуляе, еде, пие и да се показва със скъпи коли и профуква трудно изкараните милиони. Да е жив и здрав.

  Отговор
 • 22.08.2019 в 16:04
  Permalink

  Миноритарен проблем се задава – коя точно улица да кръстим на него!
  Да е жив и здрав!

  Отговор
 • 25.08.2019 в 23:37
  Permalink

  Хубава новина. Адмирации към г-н Бек и към г-н йосифов – АРХ- итектурната звезда на вестник борба.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *