martineli

martineli

В центъра „Happy Mums” Тони Калушкова е помогнала на 1000 семейства да станат щастливи родители

Акушерката вече 10 години учи бъдещите майки, че раждането е красиво преживяване

 

„КОГАТО ЧУЯ НЯКОЯ МАЙКА ДА КАЗВА НА ДЪЩЕРЯ СИ: „ВСИЧКИ ТАКА СМЕ РАЖДАЛИ, ТО СЕ ЗАБРАВЯ!“, НАПРАВО МИ ИДВА ДА СЕ СБИЯ. Не се забравя. Раждането е много специален момент за жената, а и за бебето, както показват последните изследвания. Но за друго ми е думата сега. Искам жените да се чувстват специални, когато стават майки, и да разберат, че бременността не е болест и не е задължително раждането да боли ужасно.“ Така започва разговорът ни с акушерката Тони Калушкова, която е управител на Центъра за родители „Happy Mums“ във Велико Търново. Тя се занимава с центъра вече 10 години и за това време е успяла да помогне на повече от 1000 семейства да станат щастливи родители.

„Много исках да бъда фелдшер, но не ми стигна балът за тази специалност. И прехвърлих оценката си от тук във Варна, където ме приеха за акушерка. Сега нито за секунда не съжалявам за този обрат в живота ми, защото няма нищо по-хубаво от това, да виждам как очите на бъдещите майки блестят от щастие“, разказва Тони Калушкова. Тя завършила успешно обучението си за акушерка и се върнала във В. Търново, където започнала да работи в Женска консултация и като участъкова акушерка. Обаче се оказало, че нейните права се простират само до писането на картони и взимането на кръв. Това била първата червена лампичка, която светнала и накарала младата акушерка да започне да мечтае за нещо повече от това да попълва картони.

Реформата в България и в здравната система ускорили процеса и когато през 2001 г. Тони Калушкова останала без работа след големите съкращения, направила заедно с колеги медицински център. Но и центърът не просъществувал твърде дълго и през 2009 г. Тони скочила в дълбокото с главата напред.

Така се появил центърът „Happy Mums“, който и 10 г. по-късно остава един от малкото подобни в страната. „В началото много ме беше страх как ще се изправя пред жените и как ще им говоря за бременността и раждането. Страхът ми идваше от това, че в медицинските университети нас ни занимават с патологията, а както вече казах – и постоянно ще го повтарям – бременността не е болест. Тя е специален процес, за който жената трябва да знае всичко, и най-вече красивата страна“, категорична е акушерката.

Първите месеци и години центърът привличал малко майки и семейства. Имало срещи, на които идвали по две бъдещи родилки, по една… Но Тони Калушкова не се отказала, въпреки че на няколко пъти била на ръба да се предаде. „Знаеш ли, с времето започнах все по-силно да вярвам, че колкото повече информирана е жената, толкова по-лесно минава раждането. Лесно е и за екипа, който води раждането, защото така акушерката и лекарят имат една уверена в себе си жена, която знае какво да прави, когато моментът настъпи“, споделя акушерката. И допълва, че доверието се оказва в основата на успеха – доверието между майката и таткото, между майката и лекарския екип и доверието в собственото тяло, защото то знае всичко.

„Природата е съвършена и всяка жена има всички механизми да премине през това, стига да не я форсира никой. Защото това форсиране е насилие над тялото и когато жената не е спокойна, тялото реагира. То може дори да спре процеса на раждане“, казва още Тони Калушкова, която е зарязвала каквото прави, за да диша по телефона с родилка. Затова, когато тя се среща с бъдещи родители, търпеливо отговаря на всичките им въпроси. Повтаря им, че глупави въпроси няма и че информираността за това, което предстои, дава така нужното спокойствие. Когато жената е спокойна, тялото й отделя хормона окситоцин, с който вървят и други хормони, част от които отговарят за намаляването на болката. Но това е, когато окситоцинът се отделя по естествен начин. Не е същото, когато лекарите дават синтетичен хормон.

„Много и разнообразни изследвания има през последните години за бременността, раждането, кърменето и резултатите са все по-потресаващи и все по-гръмко доказват, че природата наистина е съвършена. Та едно такова проучване е правено именно за хормона окситоцин и изследванията показват, че когато жената е бременна с момиче и й бъде даден синтетичен хормон, това рефлектира върху детето и един ден това момиче няма да произвежда окситоцин“, казва акушерката. След това много дълго време Тони Калушкова говори за самото раждане и за това колко важно е бебето да се появи на бял свят по естествен път. Е, за лекарите е по-лесно да насрочат дата, защото така имат контрол, иначе трябва да се подчинят на природата и да изчакат тялото да се подготви, бебето да избере кога ще се роди, въздиша Тони Калушкова.

ЗАРАДИ ТАЗИ КАУЗА, НА КОЯТО ТЯ СЕ Е ПОСВЕТИЛА, ЧЕСТО Й СЕ НАЛАГА ДА ЖИВЕЕ МЕЖДУ ШАМАРИТЕ, но промените, макар и бавни, си струват. А тя вече знае, че трябва да промени много дълбоки и много предразсъдъци, с които българската жена живее. „Българката е свикнала, че забременее ли, трябва да лежи и да се пази. Ако всичко с бременността е наред, всъщност движението, упражненията, масажите са само от полза. И са важни за възстановяването след това“, категорична е Тони Калушкова.

Затова тя предлага в центъра масажи за бременни, гимнастика, направена специално за родили вече жени. Организира срещи за кърменето, за процеса на раждане, за грижата за бебето в първите дни и месеци. И затваря кръга с детска музикална работилница, в която събира бебешорите, които се забавляват заедно с музикален педагог.

Храненето е една от основните теми, на която Тони Калушкова посвещава много време и срещи. Самата тя е решила да се задълбочи в науката за храната и иска да изкара курс по нутрициология. „Храненето и балансът на витамините и минералите в организма са много важни. Хормоните, витамините D и B12 са ключови и жената трябва да знае как да си ги набави, защото планът на природата е първо за бебето, после за майката. И ако майката не се погрижи за себе си, раждането става наистина трудно и болезнено“, казва Тони Калушкова и признава, че мечтае за голям център, в който да има място за всичките й неизчерпаеми идеи, за майки, татковци, бебета, баби, лели… и всички, които искат да бъдат подкрепа за младите родители.

„Най-тъжното е, че няма финансов еквивалент за усилията, които влагам. Понеже всички така сме раждали и това се забравя, дори някои специалисти смятат, че такива грижи, като масажи и правилно съставен хранителен режим, за бременната жена са, меко казано, лукс. Мечтая касата да финансира всичко това, но знам, че няма политическа воля да се случи. Затова сега съм благодарна на съмишлениците, които работят с мен, и на родителите, които ми се доверяват“, признава Тони Калушкова.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

loading...

Един коментар за “В центъра „Happy Mums” Тони Калушкова е помогнала на 1000 семейства да станат щастливи родители

  • 22.08.2019 в 21:39
    Permalink

    Много е отдадена във всичко , което върши. Успех Тони дано извоюваш това, което заслужаваш. Правиш го със разбиране и всеотдайност, но печалбата винаги остава в лекарите за съжаление.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *