Започна най-голямата хайка за изоставени автомобили по улиците на В. Търново | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Започна най-голямата хайка за изоставени автомобили по улиците на В. Търново

Публикувана на: 22.08.2019г. 4263 прегледа

Конфискация и яки глоби заплашват собствениците

 

Започна голяма акция срещу изоставените по великотърновските улици, тротоари и зелени площи стари трошки. Специална комисия от кметството обхожда града и лепи първоначално предупредителни протоколи на возилата, предназначени за техните собственици. В тях е фиксиран срок за доброволно отстраняване, който, ако не бъде спазен, се прибягва до силови действия. Колата се отнася до пункт за скрап, а притежателят й получава глоба.

Само за няколко дни са определени като изоставени почти 50 возила, които не са в движение от години, а някои са свърталище на бездомни животни и даже превърнати в микросметища.

Предстои да бъдат прибрани още толкова коли, които заемат и без това недостигащите места за паркиране.

Освен прибирането притежателите им се санкционират по различни нормативни актове, като общите глоби надхвърлят 300 лв. Преди да бъде отнесена изоставената кола към пункта за отпадъци, длъжностни лица щателно я снимат и изготвят предписания и протоколи. Собствениците пък се откриват със съдействието на КАТ и ако трошките нямат номера, се прави справка по номера на рамата и двигателя. Освен разходите по преместването собствениците заплащат и по 12 лв. на ден престой. Ако не бъдат потърсени до месец, колите се унищожават.

ПО ПЪРВОНАЧАЛНИ ДАННИ ИЗОСТАВЕНИТЕ ПО УЛИЦИ, ОБЩЕСТВЕНИ ПАРКИНГИ И ДАЖЕ ЗЕЛЕНИ ПЛОЩИ АВТОМОБИЛИ СА НАД 200. „Практически местата, които заемат, са неизползваеми, знаете какви затруднения имат хората с паркирането, освен това изоставените трошки пречат на почистването и ремонтите, а в доста от тях живеят бездомни животни”, коментира кметът Даниел Панов.

Според последното преброяване на изоставени коли основно преобладават 40 – 45-годишни москвичи и жигулита, но имало и доста катастрофирали возила, които не могат да се поправят. Един от куриозите е на ул. „Краков”, където на един от миниатюрните обществени паркинги собственик е изоставил два москвича, които не са в движение от поне десет години и са превърнати във вехтошарски складове.

СОБСТВЕНИЦИТЕ НА СТАРИ ТРОШКИ ЩЕ БЪДАТ ПОКАНЕНИ ДА СИ ГИ ПРЕМЕСТЯТ И АКО ТОВА НЕ СТАНЕ, ще последва принудително репатриране. Отделно от КАТ пък ще го погват за това, че не е спрял от движение колата и не е предал регистрационните номера. Така сумата набъбва до около 300 лв., изчислиха от кметството.

Според статистиката едни от най-претъпканите с трошки са великотърновските улици “П. Яворов”, която е разположена точно под КАТ, „Възрожденска“, „Филип Тотю“. Сигнали за изоставени коли се приемат в екологичния отдел на местната администрация. Според кметството, ако те са придружени и с конкретни имена на собствениците и техните адреси, глобата е гарантирана.

С. МАРИНОВ

Снимка авторът

Коментари за "Започна най-голямата хайка за изоставени автомобили по улиците на В. Търново"

 • 22.08.2019 в 14:16

  Молим Ви да дойдете и в Присово.

  Отговор
 • 22.08.2019 в 14:48

  Само край мола – триъгълника има над 50 такива трошки – в градинките, на паркингите и по пътя. Има една кола срещу входа на мола, изоставена е и има сигнал за нея от 2016. На този фон, паркоместа няма никакви, а разни ръжди заемат място…

  Отговор
 • 22.08.2019 в 17:42

  Как мога да помогна на тези хора?
  Всеки ден виждам изоставени, прашясали коли със спаднали гуми.

  Отговор
 • 22.08.2019 в 20:43

  Изоставените коли пречат. Но още повече пречат безразборно паркиралите. Районът на „Бианко“ на „Картала“ е задръстен от скъпи возила на нафукани дебелаци или кифли, които не могат да изминат пеш стотина метра до другия край на паркинга. Да не говорим за ул.Вихрен от Ст.Михайловски до Алеко Константинов. Отсечката се ползва от градските автобуси, но две коли вече не могат да се разминат. А когато Хилендар пусне новият си чудовищен блок-пирамида положението ще стане ужасно. Общинските служби, отговорни за регулирането на движението спят дълбок сън. Всяка улица трябва да гарантира нормално двупосочно движение. Не сме длъжни с общи пари да осигуряваме безплатен асфалтов паркинг на улиците.

  Отговор
 • 22.08.2019 в 20:45

  Колите имат номера. По номера се разбира собственика, имат му адреса. Ако с писмо не реагира – полиция на място. И готово. Какви са тия лепенки по прозорци на кола, която никой не поглежда по Х години.

  Отговор
 • 23.08.2019 в 10:42

  Подкрепям коментара на „Аданоаманадали“.
  Моля, обиколете кв. Колю Фичето и по-конкретно около мола по ул. Симеон Велики.
  Освен руски стари возила, има изоставени и по-съвременни автомобили. Лично съм проверявал регистрационните им номера в „гаранционен фонд“, съответно нямат активна застраховка „гражданска отговорност“.

  Отговор
 • 23.08.2019 в 10:52

  Само около С.Велики 4 има изоставени над 10 автомобила, а в целият квартал са стотици . Отделно някакви паркоместа щеше да има покрай бай ти Илия новият блок дето нещо ги няма

  Отговор
 • 24.08.2019 в 21:57

  При гаражите на зелените площи на ул.Симеон Велики 9 има две изоставени коли-кола Опел и купе

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *