48 четения

Чудодейно хапче, което съдържа няколко лекарства, намалява риска от инфаркт и инсулт

Евтино хапче, което е предназначено за ежедневен прием и съдържа 4 лекарства срещу високо кръвно налягане, високо ниво на холестерола и аспирин, намалява риска от инфаркт, инсулт и сърдечна недостатъчност, сочат резултатите от широкомащабно изследване, цитирани от Асошиейтед прес и Франс прес.
Идеята за подобно хапче, наречено полипил и чието съдържание може да варира, датира от около 20 години. Но това е първото широкомащабно изследване, което цели да се прецени ефикасността му сред населението за 5-годишен период.
Изследването е обхванало около 6800 души на 50-75-годишна възраст в Иран. Някои от участниците са имали сърдечни проблеми в миналото, а други не. Всички били посъветвани да водят здравословен начин на живот, а половината приемали новите хапчета. Пет години по-късно 6 процента от приемалите полипил получили инфаркт, инсулт или били засегнати от сърдечна недостатъчност, докато това се отнасяло за 9 процента от другите участници. Следователно рискът за приемалите полипил е с 34 процента по-малък. Той се оказал с 22 процента по-малък, след като учените взели предвид други приемани от участниците лекарства срещу сърдечносъдови проблеми.
Хората, които редовно приемали хапчето, били с по-малък риск от сърдечносъдови проблеми. То е ефикасно най-вече за понижаване нивото на холестерола. Колкото до кръвното налягане, значими промени не са регистрирани. Страничните ефекти са сходни в двете групи участници.
„Това е важна стъпка в правилната посока“, заяви д-р Салим Юсуф от университета Макмастър в Канада, който ръководи друго изследване с полипил, резултатите от което ще станат известни следващото лято.
„Получените резултати показват, че хапчето е свързано с надеждна стратегия за предотвратяване на сърдечносъдови проблеми“, отбеляза един от ръководителите на изследването д-р Том Маршал от университета в Бирмингам, Англия.
Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Лансет“.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!