14 четения

Хлапета се учат да бъдат уредници в горнооряховския музей

Вече шест години екипът на културната институция организира инициативата „Семейна събота” за деца и родители

 

КАК СЕ ПОДРЕЖДА МУЗЕЙНА ЕКСПОЗИЦИЯ, КАК НАЙ-ПРАВИЛНО ДА БЪДАТ ПОКАЗАНИ ЕКСПОНАТИТЕ В НЕЯ И КАК СЛЕД ТОВА ДА БЪДАТ представени пред посетителите се учат децата, които посещават Историческия музей в Горна Оряховица в събота. Вече шест години през лятото екипът на горнооряховския музей подготвя инициативата „Семейна събота“, в която децата и техните родителите опознават местните занаяти, учат се да плетат, плъстят, помагат в почистването на откритите находки на крепостта Ряховец и играят занимателни игри. Една от тези игри превръща малчуганите в истински музейни експерти.

„Любопитни срещи с чудни вещи“ се нарича играта, в която хлапетата се учат как се подготвя една музейна експозиция. „Всяка събота те влизат в ролята на уредници, които получават пет експоната – по един от нашите пет сбирки. Децата трябва да прочетат анотацията към всеки предмет, след това да намерят неговото място в музея и да го експонират. Последното изпитание е да представят експоната пред останалите посетители в музея“, разказва археологът на музея Мая Иванова.

Желязна стрела от XIII в., която е находка от 2017 г. от крепостта Ряховец, Евангелие от XIX век, буквар за първо отделение от края на XIX век, снимка на Сидер Грънчаров, участник в Първи революционен окръг по време на Априлското въстание, и черпак с метално котленце от края на XIX са били предметите, включени в играта тази събота. Тези експонати са представители на петте експозиции в Историческия музей в Горна Оряховица – археология, църковна история, учебно дело, борби за национално освобождение и етнография.

Цялата информация за експонатите Мая Иванова запечатва в пликове за писма, които хлапетата избират на случаен принцип и започват да играят. Този път малките уредници са получили и повдигачи, които са вид помощни материали за експониране на предметите.

Даяна и Ралица, и двете на по 11 години, са спечелили предизвикателството тази събота. Даяна е трябвало да експонира и представи котлето с черпака, а Ралица – буквара за първо отделение. Най-малките – Божидара и Калина и Иван и Иво, са участвали като два отбора, за да се научат и да работят в екип, обяснява Мая.

Такива игри екипът на горнооряховския музей ще направи и през следващите две съботи, а на 14 септември е вече традиционният ден, в който се провежда инициативата „Музеят е ваш“. Тогава децата представят експонатите, които са ги впечатлили най-много, разказват за преживяванията си в музея, предлагат инициативи за следващата семейна събота, измислят игри, в които увличат останалите си връстници, а и възрастните, които нямат нищо против да научат нещо повече за музейните сбирки. „Музеят е ваш“ започва в 10 и продължава до 15 часа.

С. БОЯНОВА

Сн. авторката

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!