21 четения

5 минути: какво прави тялото ви за това време

1. 600 милиона чисто нови червени кръвни телца отговарят за доставянето на кислород до всички кътчета на тялото. Само не се страхувайте от пренаселеност – един еритроцит живее само 120 дни.

2. 140 удара на сърцето – разбира се, ако това сърце е на петкратния шампион на Tour de France Мигел Индурайн. Сърцето му бие със скорост 28 удара в минута. Пулсът на спортист е 40 удара в минута средно, а за обикновения човек – от 66 до 72. Така че за 5 минути вашето сърце ще направи около 350 удара.

3. 150- 250 000 кожни клетки губим всеки на пет минути. Ежеминутно нашата кожа, която ни предпазва от околната среда, губи много от своите бойци, а на тяхно място веднага застават други. За един човешки живот се губи 50 кг мъртва кожа.

4. 25 литра кръв изпомпва сърцето ни в продължение на пет минути. За целия ни живот сърцето изпомпва 120 000 тона – съдържанието на три супертанкера.

5. 75-100 пъти за пет минути мигаме, ако човек мига 20 пъти в минута – 10% от будното време прекарваме със затворени очи.

6. 3 милиарда обем визуална информация мозъкът ни чете с помощта на очите за пет минути. Преди да се възгордеете за своята невероятна способност, да отбележим, че интернетът днес е по- бърз.

7. 100% от кръвта се пречиства чрез бъбреците за това време. 1,2 литра в минута, а това е голяма производителност, особено като се отчете, че масата само на единия бъбрек е само 120 грама.

8. 430 милиарда електрически импулса минават по нашите неврони за пет минути. Разбира се, ние и понятие си нямаме какво всъщност се случва в мозъка ни, но учените са убедени – за минута невроните обменят милиарди сигнали. Има специалисти, които назовават много по-голямо число – 17,2 трилиона сигнала в минута.

Източник: Dama.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *