Новини

2000 свиневъди в областта ще получат по 300 лв.

2000 са стопаните в региона, които доброволно са умъртвили прасетата си заради африканската чума и ще получат полагащата им се от еднократна помощ от 300 лв. Това стана ясно по време на ежеседмичното заседание на Областната епизоотична комисия във Велико Търново. Изготвените от кметовете списъци бяха предоставени на областния управител проф. д-р Любомира Попова и веднага след това изпратени в Министерството за земеделието и храните. Експертите във ведомството започват да проверяват дали данните са коректни, сравнявайки ги с първоначалните отчети, които служители на държавната администрация бяха изготвили. Ако информацията е коректна, стопаните ще бъдат обезщетени. В случай че има разминаване, средствата няма да бъдат изплащани. Така ще се предотвратят евентуални злоупотреби на недобросъвестни хора, които са заявили, че са имали и заклали прасета, а всъщност изобщо не са отглеждали такива животни.

За да получат свиневъдите обещаните 300 лв., следва първо да направят почистване и дезинфекция на личните си стопанства. Те ще трябва да гарантират, че след приключване на карантинния период от 12 месеца, ако отново решат да отглеждат прасета в дворовете си, това ще става при задължителните от държавата мерки за биосигурност.

В началото на септември кметовете ще поставят на публично място в населените места списъците с одобрените за субсидията стопани. След това ще бъде оповестено как точно ще се изплащат средствата.

Междувременно продължава забраната за лов и навлизане в горите, попадащи в 20-километровата зона около Мерданя, където миналата седмица бе отстрелят глиган, болен от африканска чума.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “2000 свиневъди в областта ще получат по 300 лв.

  • Ама поо 300 на прасе ли или за всиичките..Неграмотници, нехайници за чуждият труд,.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *