Горнооряховски и търновски медици спасиха мъж, прерязал бедрена артерия с моторен трион

Общите усилия на лекари от Горна Оряховица и Велико Търново спасиха живота на 28-годишен жител на стражишкото село Камен, който пострадал изключително тежко, докато режел дърва, научи „Борба“. В понеделник младият мъж разкъсал с моторен трион бедрена артерия, вследствие на което загубил два литра кръв при общо налични в тялото около 5 литра. При такова състояние без адекватната намеса на медицинска помощ изходът за ранения би бил фатален.

Пострадалият е докаран от близки в Спешния център в Горна Оряховица. Те го превързали, но кръвта продължавала да блика. Мъжът бил в тежък шок и с кръвно 60 на 0. Дежурният екип начело с д-р Мирослав Йорданов веднага започнал реанимационни дейности и вливане на специални кръвозаместващи разтвори. Поставили му три банки, като успоредно с това уведомили за случая колегите си от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Транспортирали го успешно във Велико Търново, където го поели д-р Сибила Маринова, шеф на Отделението по анестезиология и интензивно лечение, и д-р Ангел Григоров от „Съдова хирургия“.

Моментално е вкаран в операционната зала за възстановяване на кръвоносния съд, като успоредно с това са извършени и реанимационни дейности.

„Операцията проведохме с д-р Пламен Денчев и продължи два часа. Имаше опасност да почине вследствие на кръвозагубата, а другият риск бе да загуби крака си. С общи усилия успяхме да го стабилизираме и да възстановим артерията чрез освобождаването й от съседни тъкани. Втората опция бе да използваме парче вена, но с това се увеличава шансът от инфекция“, обясни д-р Григоров.

Още същата вечер раненият е бил вън от опасност за живота.

По думите на съдовия хирург това е много тежък случай и 28-годишният жител на Камен е имал голям късмет, че е оцелял. Медикът подчерта, че колегите му от Спешния център в Горна Оряховица са действали изключително професионално и без тяхната намеса пострадалият изобщо нямало да стигне жив до стационара във Велико Търново.

Специалистът заяви, че в сряда пациентът е изписан от болницата, като с това не приключва лечението му. Периодично младият мъж трябва да ходи на превръзки и раната да бъде проследявана, тъй като е възможно на по-късен етап да се инфектира.

„Лечението на пациента остана за сметка на Отделението по съдова хирургия и болницата, защото той не е здравноосигурен. Въпреки това ние направихме необходимото, за да го спасим, защото така е редно“, допълни д-р Григоров.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

 

2 thoughts on “Горнооряховски и търновски медици спасиха мъж, прерязал бедрена артерия с моторен трион

 • 30.08.2019 в 13:40
  Permalink

  Още един спасен мангал за наша сметка – безгрижният живот за някои си продължава…
  Сигурно се е порязал, докато е крал дърва от съседните гори.

  Отговор
  • 31.08.2019 в 21:38
   Permalink

   Такива к*етени, долни комунисти като теб няма кой да ги носи като умрат. Безгрижен му е бил живота, Ами явно завиждаш на мангалите, ами стани като него… Нали се сещаш, че „от българин циганин става, от циганин българин не става“ 😉

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *