Солисти на Софийската опера и балет и танцьори от „Арабеск“ ще дойдат в Г. Оряховица за 15-ия рожден ден на „Грация“

60 момиченца танцуват в балетната школа на Соня Георгиева

 

ПРИМАБАЛЕРИНАТА ДИЛЯНА НИКИФОРОВА, ПРЕМИЕР СОЛИСТЪТ НА СОФИЙСКА ОПЕРА И БАЛЕТ НИКОЛА ХАДЖИТАНЕВ, РЪКОВОДИТЕЛЯТ на балет „Арабеск“ Боряна Сечанова и нейните танцьори ще участват в тържествения концерт, с който балетна школа „Грация“ в Горна Оряховица ще отпразнува своя 15-и рожден ден. Ръководителят на школата Соня Георгиева очаква свои колеги от Димитровград, Самоков, Велико Търново и вече се подготвя за големия си празник, който ще бъде през есента. И понеже „Грация“ е наследникът на най-популярната школа за класически балет в областта – тази на Стефка Антонова, тогава Горна Оряховица ще отпразнува и 60 г. от нейното създаване.

„Стефка Антонова си отиде от тази земя, но винаги беше до мен. Аз съм започнала да танцувам при нея и благодарение на нея изпитвам такава любов към балета“, казва Соня Георгиева, която ръководи балетна школа „Грация“ вече 15 години. Тогава именно Стефка Антонова я поканила да поеме децата, но Соня решила, че всяко ново начало заслужава и ново име, и кръстила трупата си „Грация“. Пет години школата съществувала като състав към читалище „Напредък“ в Горна Оряховица, но след това Соня Георгиева решила да продължи да работи сама. „Аз съм руски възпитаник, затова в основата на нашите занимания е класическият балет. Всъщност той е в началото на всеки танц. Когато владееш тялото си, знаеш как да стъпваш, можеш да изтанцуваш всеки танц. Хореографиите, които правя за моите деца, са класически балет, характерни и съвременни танци“, казва още Соня. И допълва, че първата танцова школа е създадена през 1661 г. във Франция и оттогава до днес балетното изкуство е живо. В началото то е било привилегия на богатите и до днес това не се е променило много. И днес балетът е бутиково изкуство, убедена е Соня.

ДЕЦА НА 4 – 5 ГОДИНИ СА НАЙ-МАЛКИТЕ ТАНЦЬОРИ В БАЛЕТНА ШКОЛА „ГРАЦИЯ“. Когато за първи път прекрачат прага на залата, хлапетата дори не могат да стъпват правилно. Ходилата им най-често са обърнати навътре и те ходят като патета, някои са дюстабанлии, някои имат изкривени стави. Много бързо обаче момиченцата се превръщат в госпожици, с изправен гръбначен стълб и лека походка.

„Не правя кастинг или изпит, не тествам децата. Тези, които не са подходящи за балета, сами се отказват с времето и по различни причини. Тези, които остават, стават, ако не балерини, то почитатели на това изкуство. Но приемам деца на 4 – 5 г., защото това е вече осъзната възраст. Те могат да говорят и сами да се обслужват. Не че не съм имала и деца с памперси, но е важно да са пораснали, за да разбират какво им говоря“, признава Соня. И допълва, че първите занимания в залата приличат на разказване на приказка. Балетът е приказка, категорична е ръководителката на школата, затова и всички термини и сложни движения, на които тя учи децата, са под формата на приказка.

Благодарение на това децата се променят не само физически. Срамежливите се отпускат и започват да танцуват на сцената без страх, асоциалните се приобщават, намират си приятели и се себеизразяват посредством танца.

60 момиченца има в момента в школата на Соня Георгиева. Те са разпределени във възрастови групи и според възрастта си са начинаещи, напреднали и майстори. Всеки може да започне да танцува, без значение на каква възраст е, но докато не свикне с движенията и терминологията, започва при най-малките.

Преди четири – пет години Соня отворила група за майките и за дамите, които искат да раздвижат тялото си. Групата за отрицателно време станала толкова популярна, че една национална телевизия пратила екип да снима дамите. „Ох, това беше един много приятен за мен период. Спомням си, че когато пуснах обявата, в която пишеше, че ще се занимаваме с балет, стречинг, пилатес, една жена дойде при мен и ме пита какво е стречинг. Аз й обяснявам, че е разтягане, а тя с ококорени очи отговаря – ама аз не искам да се разтягам, искам да се стегна“, спомня си Соня. С времето групата се поразпаднала, а и на самата Соня й станало сложно да разделя времето си между трите групи в „Грация“, шестимата солисти, с които работи допълнително, и двата мажоретни състава на СУ „Вичо Грънчаров“, които поела миналата година. Оттогава тя води и минигвардейците, които пак са възпитаници на „Вичо Грънчаров“. Осем момчета участват в този състав, учат хореографии и често танцуват заедно с мажоретките.

НЯМА ФЕСТИВАЛ ИЛИ КОНКУРС, В КОЙТО ВЪЗПИТАНИЦИТЕ НА СОНЯ ДА НЕ СПЕЧЕЛЯТ МЕДАЛИ. Последният им успех е в Сърбия, където момичетата спечелили 23 отличия. „Там танцувах и аз и даже медал спечелих. Комисията се забавлява с мен, обаче и аз се забавлявах на сцената. За съжаление, една от солистките се контузи и аз спешно трябваше да вляза на нейно място“, обяснява Соня, която, строена до балерините си, изобщо не се отличава от тях нито по килограми, нито пък на ръст.

В конкурса на академик Калина Богоева в София „Малки звезди“ е най-големият успех за Соня Георгиева като хореограф до момента. „Това е много сложно състезание. Продължава седем дни, в които децата и ходят на уроци, и се състезават всяка вечер. Провежда се на две години и в него участват ученици от школите на Маша Илиева и Красимира Колдамова. Преди две години отидохме и изпреварихме дори децата от тези школи“, казва Соня, която е автор на всички хореографии, с които балеринките на „Грация“ се състезават и печелят. Там нейни деца спечелили второ място и стипендия.

След конкурса акад. Богоева поканила Соня да запише магистратура по балетна педагогика в Музикалната академия „Панчо Владигеров“. Поканата била толкова настоятелна, че горнооряховчанката подала документи. После ги оттеглила, защото не успяла да се договори за формата на обучение. „Идеята беше да уча дистанционно, защото наистина нямам свободно време да присъствам на лекции. Но не стана така, както ми обещаваше акад. Богоева, и аз се отказах. Но не от магистратурата. Ще я запиша в Пловдив, където съм и завършила“, казва Соня, която миналата година включи Горна Оряховица в голямото танцуване, с което Европа кандидатства за Гинес. 205 човека от Горна Оряховица танцуваха на площада, за да помогнат на инициативата, която в крайна сметка се оказала неуспешна, защото 5000 танцьори от Турция в последния момент се отказали.

ДА НАПРАВИ ТАНЦОВ СПЕКТАКЪЛ ПРИКАЗКА, Е ГОЛЯМАТА МЕЧТА НА СОНЯ ГЕОРГИЕВА. И не просто да бъде спектакъл, а в него да участват нейните деца, заедно със солисти от балетните трупи на Софийската опера, на операта в Бургас… Соня изброява градовете, в които нейни познати и приятели танцуват, и не крие, че мечтата й започва да придобива форма с всяка следваща година. Може би именно тя ще е следващото й голямо приключение след концерта в чест на 15-ия рожден ден на „Грация“.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *