Прочутият „Ориент експрес“ спря на гарата в Горна Оряховица

ПРОЧУТИЯТ И ОСОБЕНО ЛУКСОЗЕН ВЛАК „ОРИЕНТ ЕКСПРЕС“ СПРЯ НА ГАРАТА В ГОРНА ОРЯХОВИЦА ТОЧНО В 7,50 В СЪБОТА СУТРИНТА И ОСТАНА НА ПЕРОНА 30 МИНУТИ. Десетки ранобудни горнооряховчани дойдоха да посрещнат влака и да си направят снимки до вагоните, които бяха излъскани така, сякаш тренът сега излиза от депото си.

Влакът, описан от Агата Кристи, представлява композиция от 15 вагона. Пътниците са 91 и са от 12 държави. Най-много са американците – 48, и туристите от Великобритания – 17. Във влака има пътници дори от Австралия. За тяхното удобство се грижи персонал от около 50 души. Между 8 и 9000 евро е цената на еднопосочния билет.

Тази година влакът се движи по оригиналния си маршрут от Париж до Истанбул и обратно. Макар че през годините маршрутът ме у многократно променян, двата града, които остават най-силно свързани с влака, са Париж и Истанбул (някога Цариград), защото са двете крайни точки на пътуването.

Жорж Нагелмакерс е основателят на „Ориент Експрес“. Той е син на белгийски банкер и през 1882 г. кани гостите си на едно пътуване от около 2000 км. Качва ги на своя „Светкавичен луксозен влак“ и всички потеглят от Източната гара в Париж. Пътуването е до Виена, където влакът пристига на следващия ден малко преди полунощ.

Влакът официално е преименуван на „Ориент Експрес“ през 1891 г.

През 1889 г. той спира за първи път и в Княжество България на гарата във Варна, където кораб чака пътниците, за да ги откара до Цариград. На 1 юни 1889 г. потегля първият директен влак до Цариград. До 19 май 1977 г. Истанбул остава крайната източна точка по маршрута. В началото на Първата световна война през 1914 г. услугите на „Ориент Експрес“ са спрени. Пътуването е възобновено в края на военните действия през 1918 г. В началото на Втората световна война влакът отново спира да пътува и така е до 1945 г. Сега той се движи по оригиналния си маршрут веднъж в годината.

АГАТА КРИСТИ ПРАВИ ТОЗИ ВЛАК ОСОБЕНО ПОПУЛЯРЕН, ОПИСВАЙКИ ГО В КНИГАТА СИ „УБИЙСТВО В ОРИЕНТ ЕКСПРЕС“. Това става през 1934 г. Четири са филмовите адаптации на тази книга. Иначе влакът е герой в още десетина книги и филми.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

One thought on “Прочутият „Ориент експрес“ спря на гарата в Горна Оряховица

  • 01.07.2020 в 7:25
    Permalink

    черен със бяла? Това не е било тогава така…

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.