Столетник от Сливовица получи медал и плакет от министър Каракачанов

Ветеранът от Втората световна война Драган Драганов събра десетки военни, приятели и роднини на тържество в родното си село

 

С пищно тържество бе отбелязан 100-годишният рожден ден на Драган Драганов от златаришкото село Сливовица. Най-голямата изненада за столетника бе медал и плакет от министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Юбилеят бе в петък, а празника уважиха десетки хора. Сред тях бяха кметът на общината Пенчо Чанев, Иван Коев – председател на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните, секретарят на организацията – Иван Иванов, майор Веселин Тинков – ВРИД началник на Военно окръжие Велико Търново, и много други. На тържеството присъстваха и най-близките хора на дядо Драган – неговите деца, внуци и правнуци. Възрастният мъж бе приковал вниманието на всички със своите разкази за Втората световна война, в която участвал на младини.

Юбилярят е роден на 30 август 1919 година и до 21-годишна възраст живее и се труди в Сливовица. След три лета служба в българската армия участва и във Втората световна война. После работи като градинар в София, където създава семейство, там се раждат и двете му деца – момче и момиче.

Няколко години е в Дълга лъка, във фабрика за тухли и цигли, а в началото на 60-те години на XX век се завръща в Сливовица. Повече от десетилетие работи в кравеферма на местното ТКЗС, а след това 8 години в оранжериите в Джулюница, където се пенсионира. Въпреки това не спира и две години е работник в горското стопанство.

Рецептата му за дълголетие е проста – никакъв мързел, а само труд, тъй като той поддържа човека млад, бодър и здрав.

По време на тържеството дядо Драган получи много подаръци, един от които от кмета Пенчо Чанев. От читалището в Горско Ново село пък го изненадаха с оригинална торта на военна тематика. Кметският наместник на Сливовица и пенсионерският клуб в селото също се бяха постарали да го зарадват с дарове.

Това е вторият столетник в община Златарица в рамките на месец. На 13 август своя юбилей отбеляза Захария Николова от Горско Ново село.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *