„Захарни заводи“ представи нова производствена линия за 1,6 млн. лв.

НОВАТА СИ ПРОИЗВОДСТВЕНА ЛИНИЯ ЗА ПАКЕТИРАНЕ НА ЗАХАР В ХАРТИЕНА ОПАКОВКА ПРЕДСТАВИ МИНАЛИЯ ДЕН „ЗАХАРНИ ЗАВОДИ“. Линията е последната голяма инвестиция във фабриката и е на стойност над 1,6 млн. лева. Оборудването е последно поколение, произведено е в Германия и беше показано в петък в рамките на Деня на отворени врати.

Закупихме машината и я въведохме в експлоатация в труден за бранша период. Миналата година беше година на ожесточена ценова война на пазара на захар в Европа. Но ние в „Захарни заводи“ смело инвестираме в този сектор и може би затова стоим твърдо на пазара. 106-годишният ни опит е стабилната основа, на която сме стъпили, а желанието да се развиваме и мисията ни – да даряваме сладост и щастие на потребителите, е движещата ни сила“, каза изпълнителният директор на „Захарни заводи“ в Горна Оряховица Валентина Ралева. И допълни, че машината е купена с кредитни средства, не е обект на европейски проект, но е инвестиция, с която Заводът за пакетиране ще отговори на очакванията на пазара за хартиена опаковка. „Има тренд, в който се търси по-удобна опаковка от крайния потребител. Машината е с достатъчна производителност – 105 килограма на минута, така че мислим, че изцяло можем да задоволим потребностите на консуматорите в България“, коментира и Николай Николов, изпълнителен директор на „Захарни заводи трейд“ ЕАД, дружеството, което отговаря за дистрибуцията и логистиката на хранителния бизнес на групата „Захарни заводи“.

Валентина Ралева допълни още, че закупуването на опаковъчна линия за хартиен пакет е поредното капиталовложение на компанията в бизнеса й със захар. От приватизацията до днес инвестираните средства вече са на стойност над 10 млн. лв.

„ЗАХАРНИ ЗАВОДИ“ Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ПРОИЗВОДИТЕЛ НА ЗАХАР В БЪЛГАРИЯ В МОМЕНТА. „Това се случи в резултат на т. нар. реформа в сектор захар в ЕС. Пазарните ни дялове в България са между 25% и 30%, целите ни са да разширим продажбите си в страните около България, тъй като размерът на консумация у нас е сравнително устойчив. Изнасяме в съседните държави, тъй като транспортът е ключов елемент в себестойността – Румъния, Гърция, но преди всичко пазарът ни е в България. Към полугодието консолидираната нетна печалба на дружеството е малко над 1,5 млн. лв. Успешно развиваме бизнеса със захар, с етилов алкохол, но стремежите ни са бизнесът със захар, с етилов алкохол и със захарни изделия да са равностойни. Засега бизнесът със захар продължава да акумулира най-голяма част от приходите, докато етиловият алкохол и захарните изделия са горе-долу на едно ниво като принос в приходната част“, обясни още г-жа Ралева.

Затвърждаване на позициите в страната и навлизане на съседните пазари – това е целта на компанията за следващите пет години. „Захарни заводи“ рафинират повече от 100 хил. тона захар годишно, за 2019 г. количеството рафинирана захар ще бъде 85 хил. тона.

Около 800 души работят в цялото дружество в момента. В Завода за захар по време на кампания служителите достигат около 200, средната им заплата – 1300 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *