51 четения

Акордеонистите на СУ „Емилиян Станев“ с пълен комплект медали от световен шампионат с участието на 300 деца

Трите търновчета с дипломи от майсторския клас на проф. Николай Кравцов от Санкт Петербург

С ПЪЛЕН КОМПЛЕКТ МЕДАЛИ СЕ ЗАВЪРНАХА ВЪЗПИТАНИЦИТЕ НА АКОРДЕОНИСТА СТАНИМИР ДЕМИРЕВ ОТ IX СВЕТОВЕН ШАМПИОНАТ ПО ФОЛКЛОР, който се проведе миналата седмица в Бургас, Слънчев бряг, Несебър и Свети Влас. Двамата петокласници Маргарита Мирчева и Валентин Гавраилов, както и Валентин Тодоров, който е в 8 клас, са спечелили първо, второ и трето място в категорията „Индивидуални изпълнители на обработен фолклор“. Децата са възпитаници на музикалните паралелки на СУ „Емилиян Станев“ и техен преподавател в гимназията е Станимир Демирев, който уточнява, че учениците му са имали концерти и в четирите морски града.

Докато са били на шампионата, те са се състезавали с повече от 300 деца от целия свят. Представители е имало дори от Монголия и Китай, от Русия, Кипър, Румъния. Състезателите са били разделени в девет категории. Отделно от музикантите са се състезавали и ансамблите. Сред участниците са били и танцьорите от ансамбъл „Победа“.

Тримата малки акордеонисти са участвали и в майсторския клас на проф. Николай Кравцов от Санкт Петербург. Те са имали възможност да свирят на акордеони, направени по системата „Кравцов“, наречена именно на нейния изобретател. „Професорът им показваше как по-лесно да разработват пиесите си, да увличат публиката и да достигат стила на произведението. Показа им и последните съвременни техники на свирене на акордеона. Разказа им повече за системата „Кравцов“, макар че нашите деца отдавна я познават“, разказва преподавателят по акордеон Станимир Демирев. И допълва, че тези акордеони са с дясна клавиатура, която копира модела на клавишите на пианото. На акордеона Кравцов е сложил и трети ред клавиши, които са настроени в пентатоничен ред, което ще рече, че тази клавиатура е много удобна за изпълнение на българска фолклорна музика.

Дипломи са получили децата на Станимир Демирев за отличното си представяне в майсторския клас. Сертификатите, които проф. Кравцов е връчил на търновчетата, са за определена степен на овладяване на базови умения за свирене на акордеон, според системата, която той е създал. И пак според тази система Маргарита Мирчева, Валентин Гавраилов и Валентин Тодоров са получили степента майстор. Третата и най-висока степен е майстор академик, уточнява г-н Демирев.

Освен него в шампионата като член на журито е участвал и хореографът Валентин Халваджиев, който също е преподавател в СУ „Емилиян Станев“.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *