30 четения

Иван Църов започна разкопки в Никополис ад Иструм

РАЗКОПКИ В РИМСКИЯ ГРАД НИКОПОЛИС АД ИСТРУМ ЗАПОЧНА ВЧЕРА ДИРЕКТОРЪТ НА РЕГИОНАЛНИЯ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ във Велико Търново д-р Иван Църов. 24 000 лв. е финансирането на проучванията това лято, като средствата са от Министерството на културата.

В югозападния ъгъл на форумния комплекс, където работи и миналото лято, ще копае д-р Иван Църов с екипа си. На същото това място миналия сезон той попадна на гладиаторска сцена на 20 века, една изключително рядка находка за България. Релефът излезе под настилката на малкия площад в югозападния ъгъл на форумния комплекс – мястото за отдих и срещи в римския град. Форумът е близо до театъра, което означава, че там хората са прекарвали и времето на антрактите.

Малко по-късно д-р Църов попадна и на олтар на богинята на съдбата Тюхе, която е и покровителка на римския град. На каменния блок олтар имаше и изцяло запазен надпис на старогръцки език. Това, което направи находката любопитна, беше запазеното име на този, който е издигнал олтара – Конкордиан, представил се като иконом на града. Информация за подобна публична личност излезе за първи път в дългогодишната история на проучванията на Никополис ад Иструм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!