532 четения

Най-младият лекар в Спешния център в Г. Оряховица д-р Мирослав Йорданов извадил пчела от ухото на пациентка

Въпреки че само от две години д-р Мирослав Йорданов е част от колектива на Спешния център в Горна Оряховица, интересните случаи, на които попадал, са много. Лекарят е като магнит за необичайните медицински състояния и критичните пациенти. Той бил първият, който оказал помощ на мъжа от село Камен, който миналата седмица преряза с моторен трион бедрената си артерия. Медикът казва, че работата му доставя голямо удоволствие и след всяко дежурство се чувства като прероден. 28-годишният доктор пътува по един час, за да стигне до работното си място, тъй като живее в Плевен, а след края на смяната отново изминава час, докато се прибере вкъщи, но това не го изморява. Но все пак д-р Йорданов вече си е намерил квартира в Горна Оряховица и съвсем скоро ще се установи в града.

„Като бях малък, се запалих по сериала „Спешно отделение“ – разказва Мирослав. – Грабна ме изключително много, защото представяше професията на лекарите по уникален начин. Цял живот съм преследвал целта си. Записах се да уча в най-реномираната гимназия в Плевен „Иван Вазов“, профил химия и биология, завърших с отличен успех и кандидатствах медицина в родния си град. През 2017 година завърших университета и веднага след това започнах работа в Спешното отделение в Плевен.“

Тръпката и адреналинът в звеното не му били достатъчни и започнал да си търси второ работно място. Случайно разбрал, че в Горна Оряховица се търсят медици, обадил се и го поканили на интервю. Изкарал едно пробно дежурство, останал очарован от колектива и бил назначен.

„Обичам да ходя по сигнали без медицински сестри, но когато, разбира се, не става дума за критични пациенти. Отивам сам, когато симптомите са високо кръвно, световъртеж, коремни болки и т.н.“, сподели д-р Йорданов. Понякога обаче се случва да вика подкрепление.

„В 2:00 часа бяхме получили сигнал за жена с болка и тежест в гърдите. Отидох сам. Пациентката бе на 60 години, с много тежък белодробен оток вследствие на сърдечна недостатъчност. Беше в шок. Наложи се да извикам втори екип, но не за да ми помогне в оказването на медицинска помощ, а защото блокът бе без асансьор и бе невъзможно да смъкна жената до линейката. Това е проблем за целия град. Масово жилищните кооперации са без асансьор. Има състояния, при които две минути забавяне са решаващи за изхода от лечението“, увери Мирослав.

Един от най-необичайните случаи, на които е попадал, бил преди около две седмици – 40-годишна жена с пчела в ухото. Пациентката дошла сама в Спешния център в Горна Оряховица и обяснила, че жилещото насекомо е влязло в слуховия й орган, вследствие на което получила световъртежна криза.

„Това е изключително тежко и неприятно изживяване, което всъщност е много опасно. Умъртвихме насекомото със спирт и след това направихме промивка на ухото. Всичко завърши благополучно“, разказа 28-годишният мъж.

Д-р Йорданов сподели, че никога не подценява оплакванията на хората и подхожда с уважение към всеки. Може би и заради това не е ставал обект на агресия.

„Лекарите срещаме всевъзможни трудности в работата. Хората от ромски произход например идват настроени, че ние сме расисти, а това не е така. Мен ректорът ме е учил, че винаги човек трябва да оказва адекватна медицинска помощ за всички, без значение от пол, религия, цвят на кожата. Това е заложено в Хипократовата клетва“, заяви той.

Преди три месеца младият лекар записал специализация по спешна медицина в Университетска болница „Пирогов“. Обучението ще се провежда успоредно с работата му в Горна Оряховица, на модули и в рамките пет години и два месеца.

По неговите думи столицата не го привлича като място за живеене, нито има амбиция да емигрира в чужбина. Голямата му мечтае е един ден да отиде на екскурзия до Лос Анджелис, където има далечни роднини.

В свободното си време се занимава с фотография и обича да снима природата. 12 години тренирал футбол и да стане футболист, бил резервният му план в живота.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!