41 четения

Холандска изкуствена трева полагат от понеделник на новия терен до Спортното училище

В понеделник (9 септември) ще започне полагането на изкуствената трева на новия тренировъчен терен до Спортно училище „Георги Живков“. Очаква се то да отнеме двайсетина дни при подходящи метеорологични условия. Проектът, по който се изгражда тренировъчният терен, бе финансиран от правителството със 700 000 лв. Има идея новото игрище да носи името на Трифон Иванов в памет на легендарния защитник, който е и възпитаник на училището.

В началото на тази седмица приключи подравняването на последния слой дренаж с лазерен грейдер. Във вторник от фирмата, която ще поставя тревата, направиха оглед на подравняването и останаха много доволни от качеството на свършената работа. Изкуствената трева е доставена във В. Търново преди повече от три седмици и през уикенда ще бъде закарана на игрището. Тя е произведена от холандската фирма EDELGRASS и е с доста по-високи технически характеристики от заложените в проекта, без това да влияе върху цената.

С подобно покритие у нас е изкуственият терен и на Националната футболна база в Бояна, както и тези в базите на „Ботев“ (Пловдив), „Септември“… Тревата е сертифицирана от ФИФА и отговаря на всички изисквания. 50 милиметра е височината на стръковете, които са с UV защита. Близо 130 000 стръкчета има във всеки квадратен метър от тревната площ. След полагането на настилката последният етап от работата е пълнеж с гранули и кварцов пясък. Новото игрище е със стандартни според футболните изисквания размери – 105/68 метра.

Всеки момент ще бъде финализиран монтажът на поливната система, чиято задача е да оросява настилката в горещите дни. По план се движи изграждането на двойна ограда, която ще опасва съоръжението. Освен метална проектантът е предвидил и високата 6 метра ограда от плетена мрежа, която да улавя топката. Направен е и подходът от самото училище към терена. Вече са поставени четири стълба с по три прожектора за осветлението.

Теренът ще се ползва от близо 300 млади футболисти от школата на „Етър ВТ“, от представителния отбор, учениците в Спортното училище. На него ще се провеждат официални футболни срещи, ученически игри и т.н. Очаква се да е напълно готов най-късно до края на септември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *