Прочут италиански скулптор е автор на бюста на ген. Муткуров

ПРОЧУТИЯТ ИТАЛИАНСКИ СКУЛПТОР ВИНЧЕНЦО ЙЕРАЧЕ Е АВТОР НА БЮСТА НА ГЕНЕРАЛ САВА МУТКУРОВ, който ще бъде открит официално на 6 септември във Велико Търново. Бюстът беше дарен на Инициативен комитет „Сава Муткуров“ от наследници на генерала и трябваше да бъде реставриран, преди да бъде поставен на мястото му в парк „Марно поле“. При почистването на постамента в основата му реставраторите са открили надпис – V. Jerace 1894.

Винченцо Йераче е роден в Полистена през 1862 година. Учил в Института за изящни изкуства в Неапол. Участвал в множество изложения и изложби както в Италия, така и в чужбина. Най-известната му творба е „Статуята на Изкупителя” в Нуоро. Скулпторът умира в Рим през 1947 г.

Търновският генерал също има връзка с Италия, той завършва земния си път в Неапол през 1891 г. Предвид известността му в италианското общество е логично видният творец Йераче да бъде автор на неговия бюст, изработен от карарски мрамор – един от най-хубавите материали за изработка на скулптури, с който е работил Микеланджело, обясняват членовете на Инициативния комитет.

Авторството на Винченцо Йераче превръща паметника на ген. Муткуров в уникално произведение на изкуството, което е единствено в България. Затова и участниците в комитета се надяват паметникът и мястото, където той е поставен, да се превърне в поредната туристическа забележителност на историческата и духовна столица на България – Велико Търново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *