Съборът на плодородието напълни площада в Полски Тръмбеш за 14-а поредна година

Делегация от Мурманск дойде за честването на 55-годишнината на града

ЗА 14-А ГОДИНА ПЛОЩАДЪТ НА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ СТАНА ИЗЛОЖЕНИЕ НА ПЛОДОРОДИЕТО И ВКУСНИТЕ ЛАКОМСТВА, приготвени за този ден от всяко село в общината. Празникът „Златна есен 2019“ е част от програмата за честването на 55 г. от обявяването на Полски Тръмбеш за град, а кулминацията ще бъде на 8 септември. За тържествата вчера бе дошла и делегация от Мурманск начело с депутата от местната Дума Надежда Малашенко, която е директор на тамошния библиотечен център. Заедно с нея тук е и 18-годишната София Макарчук от Оленогорск, която идва специално да участва във фестивала „Полските щурчета“, който се открива днес.

ТАЗИ ГОДИНА КМЕТЪТ ГЕОРГИ ЧАКЪРОВ ПОЛУЧИ ПАНО С БЕЛИ ГЪЛЪБИ РЕДОМ С МНОГОТО ДОМАШНИ ПОГАЧИ, които хората от различните щандове му бяха приготвили за здраве и късмет. Белите гълъби на Димитричка Шашкънова от Полски Сеновец са направени от различни семена. Тя изненада и екипа на в. „Борба“ със специално изработено произведение пак от семена, цветен ориз, леща… Микрофонът и името на изданието заедно с годината тя подарява заради дългогодишното списване на приложението за общината. На всички сергии можеха да се видят най-различни причудливи сладки и солени изкушения редом с огромни тикви и ръчно изработени символи на плодородието от най-различен характер. Къщичката на Баба Мравка с посланието „Светът е оцелял, защото се смял”, но и защото се е трудил, специално нарисувана картина за деня, малини и смокини, вина и ракии и булгур можеха да се видят в центъра на града. Няма как човек да не се удиви на истинска хурка и предене на истинска вълна. Това с усмивка и майсторлък правеше 78-годишната Митка Цанева от Раданово и привличаше погледите на стотиците гости, препълнили площада.

Масата на Страхилово, както всяка година, бе една от най-атрактивните, защото там на място Кера Костова приготвяше и раздаваше булгур с мед и без мед. 76-годишният Михаил Михов бе в народна носия и на софричката му имаше ракийка, сланинка и други неща за похапване. Той не се стърпя да скокне и да прегърне кмета Георги Чакъров с пожелание за много здраве и да е все така усмихнат и вежлив към всички хора. И още – дядо Мишо задължително поиска да го снимаме с кмета и да го „турим във вестника на видно място“.

Нели СУКОВА 

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *