Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Евродепутатът Цветелина Пенкова открива информационен офис във Велико Търново

ИНФОРМАЦИОНЕН ОФИС ЩЕ ОТКРИЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЕВРОДЕПУТАТЪТ НА „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ “ В ГРУПАТА НА СОЦИАЛИСТИТЕ И ДЕМОКРАТИТЕ В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ЦВЕТЕЛИНА ПЕНКОВА. „Градът е историческа и духовна столица на България с много млади хора и енергия, който предлага добри възможности. За да има активна връзка между евродепутатите и българските граждани, е необходимо изграждане на такива информационни центрове и офиси в страната. Аз ще започна с Велико Търново и София и се надявам и двата офиса да заработят през есента“, каза Цветелина Пенкова, която беше в старата столица, за да участва в тържествата по повод на Съединението. Тя беше сред официалните гости и при откриването на паметника на първия български генерал Сава Муткуров.
„Това ще бъде първият информационен офис на депутат от групата на социалистите и демократите от Европейския парламент във Велико Търново“, допълни и областният лидер на БСП Петко Тюфекчиев.
„Идеята на офиса е колкото може повече хора да се запознаят директно с възможностите, които предоставя ЕС, с начините за обмен и за кандидатстване по различни програми. И понеже сме в университетски град, искам да кажа и това, че обмисляме и разкриването на стажове за младите хора“, каза още Цветелина Пенкова, която в Европейския парламент работи в три комисии – Комисията по бюджетен контрол, където се представят докладите на ОЛАФ, комисията Вътрешни пазари и защита на потребителите, където й предстои дискусия за премахване на двойните стандарти при храните и в комисията за регионално развитие, където ще защитава националните интереси на България за повече средства от фондовете.
Пакетът „Мобилност” и защитата на българските граждани във Великобритания след Брекзит е един от приоритетите за следващите няколко години. Това е важно, защото българските представители в Европейския парламент ще трябва да окажат съдействие на около 250 000 български граждани, които живеят във Великобритания и ще останат там и след Брекзит. Темата за т.нар. двойни стандарти остава приоритет, както и защитата на потребителите, възможностите на Кохезионния фонд, общата политика в сферата на селското стопанство, влизането на България в Шенген, злоупотребата с евросредства, са останалите важни въпроси, които Цветелина Пенкова ще следи.
Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *