4 четения

Без ограничения за спортните фенове по отношение на билетите, засега…

След предложение на министъра на младежта и спорта Красен Кралев беше постигнато единодушно съгласие да отпаднат алинеи 3 и 5 от член 11 в закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия. Двете алинеи засягат продажбата на билети за спортни събития. При най-рисковите мачове, които са и най-посещавани, организаторите на големите футболни дербита нямаха право да продават билети в деня на срещите. Освен забраната на продажба на билети в деня на големи футболни дербита спортният министър направи предложение да се отмени и изискването за персонализиране на входните талони.

Няколко футболни клуба, след които „Етър ВТ“, сезираха Министерство на младежта и спорта и Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта относно затрудненията, които се създават за футболните фенове. Във връзка с писмата от клубовете председателят на ресорната парламентарна комисия Славчо Атанасов инициира дискусия. В срещата участваха министър Красен Кралев, заместник-министърът на вътрешните работи Милко Бернер, народните представители, изпълнителният директор на футболния съюз Борислав Попов и неговият заместник Антон Попов.

„Забраната за продажба на билети в деня на мачовете среща огромно недоволство у феновете и по наблюдения до момента има по-скоро обратен ефект. За пътувания в други градове привържениците се организират предварително, закупуват много билети, които препродават в деня на мача. По този начин не се избягва струпване на фенове извън стадионите, а напротив“, заяви министър Кралев.

В момента се изработва нов закон за безопасността и сигурността по време на спортни мероприятия. Двата текста ще бъдат заложени в него след прецизиране. Освен това основа на закона ще бъде Конвенцията на Съвета на Европа за интегриран подход за безопасност, сигурност и начин на обслужване по време на футболни мачове и други спортни мероприятия, която обединява европейския опит. Предстои Конвенцията да бъде ратифицирана в пленарна зала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!