Дадоха старт на ремонта на покрива на горнооряховската болница

Реновирането трябва да бъде завършено до 52 дни

Започна ремонт на покрива на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. Стартът на обновяването бе официално даден в понеделник от кмета на града инж. Добромир Добрев, управителя на болницата д-р Иван Иванов и главния инженер на фирмата – изпълнител „Интерхолд“ – ЕОД – София, Росен Босев. Инвестицията е на стойност 590 000 лв., отпуснати по одобрен проект на местната власт от Междуведомствената комисия за възстановяване и развитие към Министерския съвет.

„Със средствата ще се ремонтира пространството над акушеро-гинекологичното отделение и освен това ще се направят частични обновявания на болничните стаи в него. Предстои подмяна на подовата настилка, освежаване на мазилката и монтиране на нова дограмата в звеното. По тази начин реално ще можем да продължим да инвестираме поетапно във всяко едно отделение“, заяви градоначалникът.

Той подчерта, че се очакват средства и за втория етап от реновирането на покрива. Прогнозира, че финансиране ще бъде осигурено до края на годината. 52 дни пък е срокът за обновяване на района над родилно отделение.

Таванът на лечебното заведение не е бил ремонтиран от както е построена сградата.

„След реализиране на този проект ще търсим финансиране и за енергийна ефективност на болницата. Разгънатата площ на стационара е доста голяма и много трудно се намират такива инвестиционни проекти, по които да кандидатстваме“, допълни инж. Добрев.

Началникът на аг-отделението д-р Михаил Милатович допълни, че амортизираният покрив от години създавал проблеми в звеното.

„ Заради него имаме напукана мазилка, течове в болничните стаи. Неприятно е, но се надяваме това да остане в миналото“, заяви специалистът.

Управителят на МБАЛ „Св. Иван Рилски“, д-р Иван Иванов подчерта, че няма как в лечебното заведение да се случват подобрения без добро взаимодействие с местната власт.

“В областта останаха само две родилни отделения, а едното е в Горна Оряховица. То има своя авторитет и добри специалисти. Досега задържахме основни ремонти в него, точно поради лошото състояние на покрива. Вече ще имаме възможността да направим поетапно обновяване в целия сектор. Надявам се, че новите условия ще допринесат за повече успешни резултати в работата на лекарите“, сподели той.

Покривът на стационара не е първият обект, който „Интерхолд“ ЕООД реализира в региона – наскоро дружеството завърши ремонт на читалището в Драганово.

Освен инвестицията за покривната конструкция, в момента в ход е подмяната на асансьорните уредби на цялата болницата . Очаква се до края на годината да бъдат монтирани новите устройства.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *