14 четения

Малки деца и майстори кулинари се състезаваха на Празника на кокошата чорба в Козаревец

ТИЙНЕЙДЖЪРИ И МАЙСТОРИ В КУЛИНАРНОТО ИЗКУСТВО СЕ СЪСТЕЗАВАХА В ПРАЗНИКА НА КОКОШАТА ЧОРБА, който се проведе за девети път в Козаревец. 13 казана участваха в надпреварата тази година, а чорбата в тях беше приготвена от отбори от четири общини – Лясковец, Горна Оряховица, Елена и Стражица.

Тийнейджърският екип на читалище „Развитие 1894“ в Драгижево беше най-младият претендент за отличията в кулинарното състезание. 13 деца на възраст от 4 до 15 години участваха в подготовката на всички продукти, необходими за чорбата. Главните готвачи обаче бяха Андрей Стоянов и Петя Кузева. Докато те поддържаха огъня и се грижиха супата да не изври, момичетата от певческата група се включиха и в надпяването, което съпътства всеки път Празника на кокошата чорба.

На няколко метра от младежкия отбор на Драгижево се вихриха 80-годишните Иванка Илева и Райна Маринова от Кесарево. „Домашна ни е кокошката, чедо. Ама да знаеш, че чорбата става и коги си сложила зеленчуци и билки в нея. Пък и накрая – да си направила както си трябва и застройката. Аз запържвам брашното, че става по-вкусно“, обяснява баба Иванка и после уточнява, че тя и баба Райна са си приятелки отдавна, освен това са наборки и са родени само с 13 дни разлика.

Най-голям по традиция е казанът на кметицата на Козаревец – Красимира Колева. И докато тя посреща гостите си и помага на участниците да се чувстват комфортно, майсторката Гинка Ралчева ръководи правенето на чорбата. „Шест кокошки има в казана и всичките са домашни. Всъщност и зеленчуците, и подправките са наше производство. И тази година ще направим 80 литра чорба, за да нахраним поне 300 човека“, обяснява шеф Гинка, която има зад гърба си 43 години стаж като готвач по детските градини. Докато разказва за чорбата си, тя бърка и топлата застройка и уточнява, че топлата застройка съдържа само жълтък, кисело мляко и брашно. Прави се на жаравата и веднага може да се прибави към чорбата, без да се пресече. Рецептата, по която тя прави чорбата, е козаревска, с едно допълнение – майсторката и нейните помощници Дора Арсова, Иванка Ангелова и Марияна Руменова са решили да прибавят и няколко цели чушки, със семките даже. Когато чушките омекнат, жените ще ги извадят, за да ги пасират, и после ще върнат сместа обратно. Така и чорбата ще стане по-гъста.

Награди за визия на щандовете, за най-вкусна чорба и за най-атрактивен готвач разпределя журито в Козаревец. Награда дава и кметицата на селото Красимира Колева. И докато комисията обикаля и опитва от 13-те казана чорба, на сцената пред читалището се редуват певци и танцьори от четирите общини, както и гостите от с. Межден, община Дулово. Тази година празникът съвпада и със 120-годишнината на местното читалище „Земеделец 1899“.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *