95 четения

Ученик на Гордън Рамзи готви градинарска чорба в Златарица

16 казана свариха тази година на фестивала, тайната на вкуса е китката тученица

 

16 КАЗАНА С ГРАДИНАРСКА ЧОРБА СВАРИХА ТАЗИ ГОДИНА УЧАСТНИЦИТЕ В ПРАЗНИКА, КОЙТО ЗЛАТАРИЦА ПРАВИ ВЕЧЕ 14 ГОДИНИ. Кулинари от няколко общини си оспорваха правото да получат награди и да се нарекат най-големите майстори на градинарската чорба. „Тази година акцентът е върху лука като един от зеленчуците, които златарчани масово отглеждат. Така че във всеки кът има ястия от лук, аранжировка с лук, разни произведения на изкуството, направени от лук“, казва кметът на Златарица Пенчо Чанев, който и този път се появи на празника, пременен в народна носия.

Два мъжки отбора се включиха в състезанието за най-вкусна градинарска чорба. В единия готвиха петима сериозни мъже, представители на ловно-рибарската дружина в Златарица. Вторият тим беше съставен от двама тийнейджъри. И двата екипа участват в надпреварата за първи път, но въпреки това се оказаха най-атрактивните отбори в състезанието.

„Мен Гордън Рамзи ме е учил на тънкостите в занаята. Затова нашата чорба ухае така вкусно и ароматът й се усеща на метри от казана“, обяснява шеф Пламен Стаматов. После на един дъх изброява всички зеленчуци, които заедно с четиримата си помощници е нарязал и пуснал в казана. „В чорбата има лук три вида – червен, жълт и бял, има и праз. Пиши, че в казана има чесън, червен и зелен пипер, златаришка капия, бамя моркови, картофи, тиквички, зрял боб от сорта „Райкин”, грах от шушулка. Всички зеленчуци сме си ги отглеждали ние, ловците, в нашите градини, затова са био. Билките в чорбата са 14 и всичките са брани в Балкана. Обаче тайната е в китката тученица, дето съм сложил. Това е най-здравословното нещо“, размахва огромната дървена лъжица шеф Стаматов и продължава да обяснява, че е сипал малко фиде и за да е още по-здравословна чорбата, е заменил ориза с киноа. „И тя е култивирана. Култивирана означава, че ние сме си я отгледали“, диктува шеф Стаматов и после признава, че се запознал с Гордън Рамзи, докато бил на лов в Сърбия. Там прочутият кулинар видял Пламен да готви и понеже манджата му харесала, решил да научи златарчанина на някои тънкости и техники в готвенето.

На няколко крачки по-далеч е другият мъжки отбор, съставен от двама 16-годишни ученици – Иван Джуров и Никола Лазаров. Иван е ученик в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия във Велико Търново, а Никола учи в паралелката по готварство в Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“. Двамата приготвят бамена чорба с пащърнак. „Бамената чорба става малко по-гъста, особено когато й се прибави домат“, казва Иван, а Никола допълва, че е пораснал точно с тази чорба, чиято рецепта знае от прабаба си. „А тя я знае от своята… и така, назад във времето. Мисля, че чорбата е на повече от 100 г. Оттогава до днес винаги има една тайна – продуктите. Ако те са качествени, чорбата става вкусна“, обяснява Никола и признава, че иска някой ден да бъде именно готвач.

С ПРЕТЕНЦИИ ЗА НАГРАДИ В ЗЛАТАРИЦА Е И ОТБОРЪТ НА ШЕФ СТОЙКА И ШЕФ МАРИЙКА. Двете дами водят екип, наречен „Мис“. Възрастните дами, които искрено се забавляват, докато бъркат чорбата и чакат да стане напълно готова, обясняват, че тяхната тайна е в ягоридата. „Слага се вместо оцет или лимонена киселина. Ягоридата е кисело грозде, което цъфти и върже, обаче не узрява“, обяснява Атанаска Куруджикова, която е Мис Огън на отбора във всяко отношение – и като характер, и защото управлява огъня под казана.

Специален сорт картоф и специална подправка, брана от Пирин планина, правят чорбата на хората от с. Родина различна. Дамите защитават честта на читалище „Напредък 1912 г.“, смело предвождани от председателката на институцията Марияна Милева. Въпреки нейното желание да бъде добър рекламен мениджър на тайфата, шеф Гичка Величкова и помощничката й Айше Мехмедова не са особено склонни да си разкриват тайната, но след няколко минути се предават и признават, че чорбата им е следствие на дълго проучване на рецепти в интернет. В крайна сметка шеф Гичка, която търпеливо проучила градинарската чорба във виртуалното пространство, отсяла каквото не й харесва в гугълските рецепти, добавила от себе си и… чорбата станала.

Постната попска яхния на Ценко Дуков от Горско Ново село отново е единственото ястие, различно от чорбата. „Аз, докато не прибавя към градинарската чорба и яхния, няма да се предам. Ако трябва, всяка година ще идвам тук, ще готвя и сам ще си го ям, не че се случва, де. Миналата година гювеча чудо, дето го сготвих, хич не го и опитах, изядоха го до последната капка“, обяснява Ценко Дуков, пременен като истински българин – с бяла риза, калпак и потури, но без пищови.

Лук, моркови, картофи, брашно за сгъстяване, билки… има в яхнията му. До казана с тази вкусотия вече ври още един, в който Цеко приготвя Родопски ушмар. „Аааа, не го знаеш, нали. От рода на качамака е, ама не е качамак. Прилича на мамалига, ама и мамалига не е, защото е родопско чудо. Прави се от царевично брашно, кашкавал, сирене и краве масло. Да ти казвам ли, че всичко е домашно приготвено? Не давам в казаните да влизат купешки продукти“, категоричен е шеф Цеко и ревностно следи дали жените, дето му помагат, спазват дадените от него указания.

И докато отборите бъркат чорбите си и подреждат щандовете, за да спечелят някоя награда, на сцената върви концерт, а около казаните обикалят хлапета, пременени като зеленчуци.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!