В Античния керамичен център край Павликени запалиха старите грънчарски пещи отпреди 20 века

ДРЕВНИТЕ ГРЪНЧАРСКИ ПЕЩИ В АНТИЧНИЯ КЕРАМИЧЕН ЦЕНТЪР КРАЙ ПАВЛИКЕНИ СЕ ПРЕВЪРНАХА В ОСНОВНАТА АТРАКЦИЯ НА фестивала за възстановки на антични занаяти „Древна балканска земя”. В събота за трети път край Павликени се събраха възстановчиците от сдруженията „Дукс антика“ и „Мос Майорум Улпие Сердице“ и реконструктори на свободна практика. Те показаха уменията си да пресъздават занаяти, които са били живи преди векове и някои от които са отдавна забравени.

Запалването на старите грънчарски свещи предизвика най-голям интерес сред стотиците гости, които дойдоха в музея на открито, за да се забавляват и да се върнат назад във времето. Майсторът керамик Анна Спасова от свищовското сдружение „Дукс антика“ показа на всички как са работили пещите и как древните римляни са изпичали керамичните си съдове.

Анна Спасова беше автор и на керамични медальони с изображение на Селен, които бяха изненада за гостите в Античния керамичен център. „Селен е весел старец, учител на бог Дионис и е бил част от неговата свита. Апликирани изображения на Селен са поставяни по керамичните съдове на древните грънчари от производствения комплекс в местността Върбовски ливади“, обяснява Ани.

Посетителите имаха възможност да дегустират вино от избата в село Върбовка, да опитат антични рецепти, да научат повече за занаяти като ковачество, сарачество и монетосечене. Щандът, на който бяха разположени древни медицински инструменти, се оказа особено любопитен за гостите на фестивала. Те видяха почти пълен набор от хирургически инструменти от времето на Древен Рим. Инструментите са някъде от I II век и са прадеди на инструментите, с които работят хирурзите и днес, разказват възстановчиците от „Мос Майорум Улпие Сердце“, които се занимават с възстановка на тази област в медицината. Инструментите са много точни реплики на тези, с които са работили римските лекари. Някои от образците са откривани при разкопки в страната и по света. Възстановчиците впечатлиха посетителите и с различни видове мазила и рецепти за помади.

Всички възстановчици и организатори посрещаха гостите на фестивала, облечени в автентично облекло. Така те разиграха и събитията, които са се случвали някога по пазарите на роби в Древен Рим.

Фестивалът беше открит от домакините на събитието – Нели Цонева, която е директор на Историческия музей в Павликени, и от кмета на общината инж. Емануил Манолов. Те припомниха, че Античният керамичен център е разкрит през 1971 г. и днес е музей на открито. Основата на центъра е земеделско имение, създадено от пенсиониран легионер. През IIII в. сл. Хр. тук е бил един от най-големите центрове за керамична продукция в провинция Долна Мизия. Откривателят на Античния керамичен център Богдан Султов е разкрил 51 пещи за изпичане на керамика, част от които са експонирани, за радост на туристите.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

One thought on “В Античния керамичен център край Павликени запалиха старите грънчарски пещи отпреди 20 века

  • 09.09.2019 в 20:36
    Permalink

    Похвала за Павликенския музей! Тази година пропуснах фестивала! Ало, редакцията! Поправете текста! не е СЕлен, а Силен, с ударение на Е-то СилЕн! Образът на СилЕн е открит от Б.Султов и негова е идеята това да е символа на керамичния център! Първите сувенири са изработени още през 70-те години!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *