Паметникът на Сава Муткуров в парк „Марно поле“ направен от мрамор, с какъвто е работил и Микеланджело

Правнукът Александър Кирков дойде за церемонията

 

ПРАВНУКЪТ НА ПЪРВИЯ БЪЛГАРСКИ ГЕНЕРАЛ САВА МУТКУРОВ – АЛЕКСАНДЪР КИРКОВ, И НЕГОВАТА СЪПРУГА ПАРАСКЕВА ДОЙДОХА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, за да присъстват на тържественото откриване на паметника на генерала. Бюстът е поставен в парк „Марно поле“ и беше осветен в деня на Съединението.

Бюстът на генерала е изработен от мрамор, с който е работил още Микеланджело, и десетилетия наред е бил съхраняван от потомците на генерала. Преди няколко месеца Александър Кирков и неговата съпруга взеха решението да дарят паметника на Инициативния комитет във Велико Търново, който работи за каузата в старата българска столица да бъде издигнат постамент на ген. Муткуров.

Великотърновският митрополит Григорий отслужи заупокойна молитва и освети паметника. Председателят на Инициативния комитет и зам.-кмет на Велико Търново проф. Георги Камарашев припомни историята на каузата, а Александър Кирков не скри вълнението си от почитта, която търновци отдават на неговия прадядо. Инж. Даниел Панов благодари поименно на всеки един от участниците в Инициативния комитет и връчи старопрестолни грамоти и на комитета, и на Александър Кирков за благородния жест, който той и неговото семейство направиха за Велико Търново.

„Вие всички казвате, че аз съм направил нещо голямо, като съм решил да даря бюста на града. Но всъщност вие бяхте тези, които открихте кой е правил паметника, защото името на този известен италиански скулптор Винченцо Йераче винаги си е било на мрамора, но някак скрито от някаква пластина. Ако не бяхте започнали да го почиствате, сигурно нямаше да научим тази подробност“, каза Александър Кирков. И призна, че нито той самият, нито неговите близки са знаели колко ценен е бюстът като произведение на изкуството. „Но дори и да го знаехме, пак щяхме да направим това дарение. Какъв смисъл има този паметник да стои в мазето, където никой не го вижда и където ще потъне в забрава. Идните поколения трябва да знаят кой е Сава Муткуров, защото той е дал много на България“, заяви още г-н Кирков.

ОСВЕН БЮСТА НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ГЕНЕРАЛА ДЪЛГИ ГОДИНИ СА ПАЗИЛИ САБЯТА НА ГЕНЕРАЛА И ОТЛИЧИЯТА МУ, НО СЛУЖИТЕЛИ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ са конфискували това богатство и родствениците на генерала никога повече не са ги видели.

Параскева Киркова всъщност е виновницата наследниците на ген. Муткуров и членовете на Инициативния комитет да се срещнат преди няколко месеца. Според наличната писмена информация, издирена от комитета, генералът няма преки наследници. И всички вярват в това до деня, в който телефонът в кабинета на проф. Камарашев не звъннал и жената отсреща казала, че е съпруга на правнука на ген. Сава Муткуров. Зам.-кметът и Венелин Иванов веднага заминали за София, за да гостуват в дома на сем. Киркови, а те им показали всички документи, снимки, медали и двата некролога – на съпругата на ген. Муткуров и на сина му Атанас, които продължават да пазят. Най-интересната и любопитна находка обаче се оказал бюстът, който вече краси парк „Марно поле“ във Велико Търново.

 

Кой е Сава Муткуров

 

Сава Муткуров е роден на 16 декември 1852 г. в Търново. Участва като доброволец в Сръбско-турската война от 1876 г. През Освободителната война от 1877 – 1878 г. е командир на рота в 54-ти пехотен Мински полк. Особено активна е ролята му в Сръбско-българката война, както и в подготовката на Съединението. Генерал Муткуров е регент и военен министър в правителството на Стефан Стамболов. Той получава три ордена за изключителни заслуги – „За храброст”, първа степен и четвърта степен, „Свети Александър” – първа степен без мечове и втора степен с мечове, „За заслуга” – сребърен.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

 

 

 

Един коментар за “Паметникът на Сава Муткуров в парк „Марно поле“ направен от мрамор, с какъвто е работил и Микеланджело

  • 09.09.2019 в 14:55
    Permalink

    Голямо Браво на всички, наследници направили това.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *